Πρώτη εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα»–Έβαλε κατά δυο drones στον Κόλπο του Άντεν

Η ελληνική φρεγάδα έβαλε με πυροβόλο κατά δύο drones (UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή

Πρώτη πολεμική ενέργεια για τη φρεγάτα «Ύδρα» τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/03), καθώς συμμετείχε σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ελληνικού πολεμικού πλοίου στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Συγκεκριμένα η φρεγάδα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο drones (UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, ενώ τα drones που απειλούσαν το πλοίο απομακρύνθηκαν.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά UAVs στον Κόλπο του Άντεν που απειλούσαν εμπορικό πλοίο”,”description”:”Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.”,”thumbnailUrl”:”https://i1thumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyNC8wMy8xMy8wNi8yMF8xOV82NWYxNDVhMzljNjVkLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M45S”,”uploadDate”:”2024-03-13T06:26:00.000Z”,”contentUrl”:”https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/dcc531/v-czsegyhrg7sh.mp4″,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-czsegyhrg7sh”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Φρεγάτα «Ύδρα»: Η επιχείρηση «Ασπίδες» και η αισιοδοξία για επιτυχία της αποστολής

Σημειώνεται πως στο Πεντάγωνο και στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει αισιοδοξία για την επιτυχία της αποστολής της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», αν και είναι η πρώτη φορά που ελληνικό πλοίο μπαίνει στη «φωτιά» υπό τέτοιες συνθήκες.

Η φρεγάτα εκτιμάται ότι θα λείψει για μεγάλο διάστημα, που ακόμη δεν έχουν προσδιορίσει στο Πεντάγωνο, αφού θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιχειρήσεων, ενώ σχεδιάζεται από τώρα η εναλλακτική που θα υπάρχει σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αλλαγής πληρώματος, για λόγους ξεκούρασης.

Στο παρελθόν, τα ελληνικά πολεμικά πλοία εκτελούσαν ανάλογης δυσκολίας αποστολές με μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν υπήρχε ορατή απειλή από την ξηρά, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Π.Ν., η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «το Π.Ν. θα κάνει άλλη μία φορά το καθήκον του και θα φέρει σε πέρας την αποστολή του».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχει πραγματική απειλή όχι μόνο από τη θάλασσα και από ναυτικές δυνάμεις, αλλά και από τη στεριά με πυραύλους που δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Προς τούτο υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση στην προετοιμασία της φρεγάτας, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή επίθεση, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα, καθώς και με αντιdrone συστήματα, και διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Πηγές του Π.Ν. λένε ότι η «Ύδρα» έχει τις αντιαεροπορικές και αντιβληματικές δυνατότητες «για να αντιμετωπίσει τα πάντα».

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πραγματική και άμεση απειλή από τους Χούθι, οι οποίοι αφενός εξοπλίζονται από το Ιράν και είναι άκρως επιθετικοί, και αφετέρου έχουν δείξει ότι είναι πολύ σκληροί αντίπαλοι αφού αντιστέκονται στην επίθεση που δέχονται, εδώ και 10 χρόνια, από τη Σαουδική.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Τζιμπουτί: Στην περιοχή επιχειρήσεων έφτασε η φρεγάτα «Ύδρα»”,”description”:”Στην περιοχή των επιχειρήσεων, στον κόλπο του Άντεν, έτοιμη για την πρώτη της αποστολή βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ.”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1jNWN5MW53cGJ5bnQvMjAyNC8wMy8xMi8xMC81Nl8yNV82NWYwMzRkOTliYTNjLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M23S”,”uploadDate”:”2024-03-12T10:58:31.000Z”,”contentUrl”:”https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/3759b1/v-czrpq98vrxtt.mp4″,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-czrpq98vrxtt”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Η «ακτινογραφία» της φρεγάτας «Ύδρα»

Σημειώνεται, πως η φρεγάτα «Ύδρα» είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής, τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ – πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα αυτού του τύπου.

Καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα

Εκτόπισμα: 3.350 τόνοι

Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων

Ταχύτητα: 30 κόμβοι

Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V

Οπλισμός:

1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,

2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,

8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,

16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),

2 τριπλοί Τ/Λ Mk32,

εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογος ΗΝ εξοπλισμός,

δύναται να μεταφέρει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

Ίσως σας ενδιαφέρουν