«Ψυχρός πόλεμος» στην ενέργεια – Πούτιν σε Δύση: «Θα παγώσετε, όπως η ουρά του λύκου»

«Δεν θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, απειλώντας και με ανθρωπιστική κρίση

Την ώρα που η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη να βάλει πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγατώρα, όπως προβλέπει το προσχέδιο της Συνόδου των 27 υπουργών Ενέργειας η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, ο Πούτιν κλιμακώνει τον «πόλεμο», απειλώντας πως θα αφήσει τη Δύση «να παγώσει», όπως η ουρά του λύκου, επικαλούμενος ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι.

Ειδικότερα, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Η G7 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Διαβάστε επίσης: Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Κίνητρα για προσλήψεις αλλά και «πάγωμα» χρηματοδότησης για μείωση κατανάλωσης 10%

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της εάν η Δύση επιβάλει πλαφόν, δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα: Οπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να παγώσει».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν απομονώνεται»

Νωρίτερα, ο ίδιος παραδέχτηκε για πρώτη φορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων, «σε μερικές βιομηχανίες και περιοχές της χώρας», αλλά τόνισε πως «είναι αδύνατον να απομονωθεί» η χώρα.

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος οι εταιρείες που εξαρτώνται από προμήθειες από την Ευρώπη ήταν μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τόνισε ωστόσο ότι η ρωσική οικονομία τα βγάζει πέρα με «την οικονομική και την τεχνολογική επίθεση της Δύσης».

Χαρακτήρισε επίσης τις κυρώσεις ως κυρίαρχη απειλή στην παγκόσμια οικονομία: «Μιλάω για τον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης, για την αναίσχυντη, επιθετική απόπειρα της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες για να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέληση της».

Αλλά επεσήμανε θα ήταν «αδύνατο» να απομονωθεί η χώρα λόγω των κυρώσεων και ότι η Μόσχα θα ξεπεράσει τις προσπάθειες της Δύσης να τη βγάλει από την παγκόσμια σκηνή, με περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν άκρως αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία αλλά και στις δυτικές οικονομίες: «Την άνοιξη πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρας μας θα υπέφερε περισσότερο έτσι. Αλλά τώρα βλέπουμε πως η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό, βέβαια είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται επειδή οι αρχές της ΕΕ στερούν τους εαυτούς τους από διαθέσιμες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και αγορές».

Αναφορικά με τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα και ότι αυτές σχεδιάστηκαν για να «ενισχύσουν την κυριαρχία της Ρωσίας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Ντονμπάς».

Μεταξύ των καλεσμένων στο φόρουμ είναι το Νο.3 του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Λι Ζανσού.

Θα παραστεί στην G20

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί στη Σύνοδο της G20 δήλωσε η πρέσβειρα της χώρας στην Ινδονησία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η παρουσία του τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την κατάσταση του κορωνοϊού και τα θέματα ασφάλειας της χώρας, δήλωσε η πρέσβειρα Lyudmila Vorobieva σε σημερινή ενημέρωση στην Τζακάρτα.

Η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος “εξαπατήθηκαν” από μια συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς “έξυπνες κυρώσεις” συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

«Επίκειται ανθρωπιστική κρίση»

Μάλιστα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

“Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται…και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή”.

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

“Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

“Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν”, κατέληξε ο Πούτιν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν