Τα ιρανικά drones αλλάζουν το σκηνικό στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι παράλληλα με την αλλαγή των στόχων ενέταξαν στο οπλοστάσιό τους και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, με το οποία χτυπούν κυρίως υποδομές.

Αλλάζει το σκηνικό στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο μετά τη χρησιμοποίηση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι Ρώσοι παράλληλα με την αλλαγή των στόχων ενέταξαν στο οπλοστάσιό τους και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, με το οποία χτυπούν κυρίως ουκρανικές υποδομές.
Αν και το Ιράν αρνείται ότι εχει πουλήσει UAV στη Μόσχα, ωστόσο δυτικά ΜΜΕ, αναφέρουν παρουσία Ιρανών «εκπαιδευτών» στην Κριμαία και φτάνουν μέχρι το σημείο να μιλάνε για συμπαραγωγή με τους Ρώσους.
Από την άλλη μεριά πάντως ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος στο βορρά στο Χάρκοβο και στο νότο στη Χερσόνα χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερη αντίσταση όπως αναφέρεουν τα δυτικά ΜΜΕ.
Η αλλαγή στρατηγού από τον Πούτιν στις επιχειρήσεις, με την τοποθέτηση επικεφαλής του Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκληρότητητά του, αλλάζει και τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης..
Η επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών που συνοδεύτηκε από την κατάληψη κατεχομένων εδαφών και υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που ήταν στις περιοχές αυτές, εκτιμούν ότι θα περιοριστεί μετά τη ρωσική «απάντηση» η οποία σύμφωνα με όσα αναμένουν δυτικές πηγές θα είναι σφοδρή.
Πάντως ήδη οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν στοχευμένα υποδομές, κυρίως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό αναγκάσουν την Ουκρανία να σταματήσει την προέλαση στην ανατολή.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα δεδομένα περιπλεκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μετά την δολιοφθορά στον αγωγό nord stream και στη γέφυρα του Κερτς, για τα οποία κανείς δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη, οι Ρώσοι σκλήρυναν τη στάση τους και προχώρησαν σε μαζικά χτυπήματα με πυραύλους, UAV και αεροπορικά σε υποδομές και μη στρατιωτικούς στόχους.
Παράλληλα η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει στο πεδίο της μάχης σύγχρονα οπλικά συστήματα, από άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού μέχρι νέα αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση αντιαεροπορικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες πυραυλικά συστήματα πυροβολικού ακριβείας ATACMS και HIMARS.
Αλλά με δεδομένη την πυρηνική απειλη από τον Πούτιν, οι ΗΠΑ εξετάζουν πολλαπλά σενάρια ενίσχυσης της Ουκρανίας χωρίς να δώσουν σε αυτή τη φάση τα συστήματα που ζητάει, αφού η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο μπερδεμένη.
Ίσως σας ενδιαφέρουν