Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για Συρία και τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εγκαθίδρυση ασφαλών διαδρόμων για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται από τη Δύση ότι εκβιάζει με μια επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Ρωσία στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η Ρωσία και η Ουκρανία -αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών- αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.

H Τουρκία ελπίζει να οργανώσει σύνοδο για να κλειστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ εντός εβδομάδων.

Τις προηγούμενες ημέρες, την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου ενός ρωσικού πλοίου που μετέφερε 7.000 τόνους ουκρανικά σιτηρά από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού.

Το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy υπό ρωσική σημαία για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού, στη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν άδειας των τουρκικών αρχών.

Για το θέμα εκλήθη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επιτράπηκε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Καρασού παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές αποδείξεις ότι παρανομεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».

Ως προς το ζήτημα της Συρίας και την νέα επιχείρηση που έχει προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μία νέα επιχείρηση έχει χαρακτηριστεί «ασύνετη», καθώς «θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικού επιτετραμμένου της Μόσχας για τη χώρα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν