Titan: Δέχθηκε πίεση ίση με το βάρος του Πύργου του Άιφελ-Τι είναι η «ενδόρρηξη» που το εξαΰλωσε

Με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου

Ανατριχιαστικό το βίντεο που καταγράφει καρέ καρέ πως καταστράφηκε το υποβρύχιο Titan μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, όταν υπέστη αποσυμπίεση κατά την κατάδυσή του για το Ναυάγιο στον Τιτανικό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο, με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου, ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο στο παρακάτω ρεπορτάζ:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Τιτάν: Πως εκτιμούν οι ειδικοί ότι έγινε η τραγωδία – Σκοτώθηκαν ακαριαία, διαλύθηκε το υποβρύχιο “,”description”:”Καθημερινά στις 14.00nnΌλες οι όψεις της επικαιρότητας από τη δημοσιογραφική ομάδα του ΣΚΑΪ. nΜε έμφαση στο ρεπορτάζ, όλες οι εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο με ταχύτητα και εγκυρότητα. nΤο πρώτο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ημέρας “,”thumbnailUrl”:”https://imthumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyMy8wNi8yMy8xMS80NF8wOF82NDk1ODU4ODk4NGZiLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT8M58S”,”uploadDate”:”2023-06-23T11:46:31.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-ctk04ob0snwx”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Τι είναι η «ενδόρρηξη» που σκότωσε τους πέντε επιβαίνοντες

Η «εσωτερική κατάρρευση» ή «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει μέσα του.

Σε αυτά τα βάθη, το βαθυσκάφος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί που επικαλείται το CNN.

«Έτσι, σε αυτό το βάθος, η πίεση είναι πιθανώς πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη. Κάθε μικρή ρωγμή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση έκρηξη, η οποία θα κατέστρεφε το σκάφος», είπε ο Tom Maddox, CEO και ιδρυτής της Underwater Forensic Investigators καθώς και συγκυβερνήτης της αποστολής το 2005 στον Τιτανικό.

Η επιφανειακή πίεση μετριέται ως 1 ατμόσφαιρα, που είναι περίπου 7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Καθώς πηγαίνετε πιο βαθιά κάτω από το νερό, αυτή η πίεση αυξάνεται προοδευτικά. Στο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση είναι σχεδόν 2,7 τόνοι ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Στην ουσία εξαϋλώθηκε προς τα μέσα από την τεράστια υδροστατική πίεση η οποία ισούται, όπως λένε οι ειδικοί, με το βάρος του Πύργου του Άιφελ.

Τα επόμενα βήματα των αρχών

Μετά την τραγική διαπίστωση για την καταστροφή που υπέστη το βαθυσκάφος Τitan, οι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς οι ειδικοί θέλουν να καταλάβουν τι συνέβη και υπήρξε αυτή η τραγωδία.

Θέλουν να δουν αν πρόκειται για δομική αστοχία ενώ θα γίνει μια έρευνα όπως αυτές που γίνονται και σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει μαύρο κουτί, τα δυο ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή, ο Victor και ο Οδυσσέας θα παραμείνουν στον πυθμένα του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να συλλέξουν κι άλλα συντρίμμια – εκτός από αυτά που έχουν ήδη βρεθεί – προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες.

Μια άλλη πιθανή πηγή πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τα υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εντοπιστούν ήχοι από παράνομες δοκιμές ατομικών όπλων.

Τα υδρόφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 όταν είχε εξαφανιστεί υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Με αυτά κατάφεραν και άκουσαν ότι είχε γίνει έκρηξη. Αν στα υδρόφωνα έχει καταγραφεί έκρηξη στο βαθυσκάφος θα γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε κι αυτό το στοιχείο να δώσει απαντήσεις.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμα σαφές ακόμα ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια δυστυχήματα.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Ναυάγιο Τιτανικού: Δραματικό φινάλε γράφτηκε για την υπόθεση εξαφάνισης του υποβρυχίου”,”description”:”Ναυάγιο Τιτανικού: Δραματικό φινάλε γράφτηκε για την υπόθεση εξαφάνισης του υποβρυχίου”,”thumbnailUrl”:”https://imthumbs.glomex.com/dC1jb281eWJ3eng4ZTkvMjAyMy8wNi8yMy8xMi8xMl8zNl82NDk1OGMzNDRmNTA4LmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT5M35S”,”uploadDate”:”2023-06-23T12:11:28.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-ctk0obi6wu09″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Ίσως σας ενδιαφέρουν