Τουρκία-ΗΠΑ: Αλλαγή στάσης από την Άγκυρα – Υποχωρεί για να πάρει τα F-16

Η Άγκυρα, μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε στρατηγική σε ότι αφορά την Σουηδία και την Φινλανδία

Την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την Τουρκία, προκειμένου να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους. Πέραν όμως αυτού, η ατζέντα του περιείχε την προώθηση της αποστολής όπλων στο Κίεβο, αλλά και την προσπάθεια αλλαγής της στάσης της Άγκυρας σε ότι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αντάλλαγμα για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, ήταν η απόκτηση και η αναβάθμιση των F-16 και όπως εκτιμάται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βασίστηκε στη συμφωνία για την απόκτηση των F-16 για να προχωρήσει στην προαναφερόμενη δήλωσή του.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου ήταν το έναυσμα έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς το διάλογο, η Άγκυρα αναφέρει πως θα συζητήσει για όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι συζητά μόνο για υπαρκτές διαφορές, όπως η υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πάει μετά από τις εκλογές. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Σουηδία και Φινλανδία

Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και την διαπραγμάτευση για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπαίνει ξανά στον διάλογο για την ταυτόχρονη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα μέχρι σήμερα έδινε μεν την ψήφο της στην Φινλανδία προκειμένου να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο, όμως τώρα προτίθεται να συζητήσει την άρση του βέτου και για την Σουηδία προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους για να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι και την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ήθελε καν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Σουηδία, καθώς ο Ερντογάν είχε επιβάλλει μπλόκο λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν στην Στοκχόμη κι κατέληξαν στην επιβολή μπλόκου στην είσοδο της Σουηδίας.

Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία

O Τζο Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία, θέλοντας να κάνει χρήση της στρατηγικής του «καρότου και του μαστίγιου».

Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν στηλιτεύσει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Όμως βλέποντας πως το «μαστίγιο» δεν φέρει αποτελέσματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε για τρεις λόγους να εισηγηθεί την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Ερντογάν παίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την άρση του βέτο από την Τουρκία και την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας για την πώληση στην Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.






Ίσως σας ενδιαφέρουν