Βέτο Ρωσίας και Κίνας στο αμερικανικό σχέδιο στο ΣΑ για εκεχειρία στη Γάζα

Παράλληλα, Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβενία συμφωνούν να εργαστούν προς την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το αμερικανικό ψήφισμα έκανε λόγο για μια «ανάγκη» για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας έξι εβομάδων.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων, έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα).

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια στον ΟΗΕ κατήγγειλλε πριν την ψηφοφορία ένα «υποκριτικό» ψήφισμα που δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός καλώντας τα μέλη του ΣΑ να το καταψηφίσουν.

«Κίνα και Ρωσία απλά ήθελαν να καταψηφίσουν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, γιατί προτιμούσαν να μας δουν να αποτυγχάνουμε παρά να δουν το ΣΑ να πετυχαίνει», κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταγγέλλοντας μια «κυνική» απόφαση.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αντιτίθενται συστηματικά στη χρήση του όρου «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μπλοκάροντας τρία ψηφίσματα που είχαν αυτό τον όρο.

Ωστόσο, αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία σήμερα ένα ψήφισμα που περιελάμβανε «την ανάγκη για μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, για να επιτραπεί η παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (… ), και έχοντας αυτό κατά νου, υποστηρίζει απερίφραστα τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη».

Από την πλευρά της η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα εργαστεί για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες βάσει του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Μακρόν στο τέλος του Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε να συντάσσει ένα ψήφισμα, λέγοντας ότι θα υποβάλουν ένα προσχέδιο αν το ψήφισμα των ΗΠΑ δεν εγκρινόταν.

Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβενία θα εργαστούν για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Η Ισπανία συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για την Ισπανία, ο Σάντσεθ τόνισε ότι αναμένει ότι η αναγνώριση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκίνησε πέρυσι.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα κράτη Ισραήλ και Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιρλανδία μετά τη συνάντηση.

Αραβικά κράτη και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε μια συνάντηση στην Ισπανία τον Νοέμβριο ότι μια λύση δύο κρατών είναι η απάντηση στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν