Μπαράζ παραιτήσεων στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας

Η διαμαρτυρία της Μαρίνας Οβσιάνικοβα ανέδειξε μια σχεδόν βουβή, αλλά σταθερή ροή παραιτήσεων από την αυστηρά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υπολόγισε χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή τον ρωσικό λαό, σημαντικό τμήμα του οποίου φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με τον πόλεμο και δεν συμφιλιώνεται με τις συνέπειες των κυρώσεων που πληρώνει και ο ίδιος.

Όταν η Μαρίνα Οβσιάνικοβα εισέβαλε στα σαλόνια των συμπατριωτών της στη διάρκεια του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων της περασμένης Δευτέρας καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προπαγάνδα γύρω από αυτόν, η διαμαρτυρία της ανέδειξε μια σχεδόν βουβή, αλλά σταθερή ροή παραιτήσεων από την αυστηρά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ήταν λογικό και επόμενο, ευχαρίστησε την Οβσιάνικοβα, καλώντας όποιον εργάζεται για το σύστημα προπαγάνδας της Ρωσίας να παραιτηθεί. Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος εργάζεται στον τέταρτο πυλώνα αυτής της εξουσίας κινδυνεύει με κυρώσεις καθώς και από το διεθνές δικαστήριο για «δικαίωση εγκλημάτων πολέμου», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές του Ρώσου προέδρου στην κρατική τηλεόραση έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με κυρώσεις, ανάμεσα τους ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ που παρουσιάζει μια εκπομπή συνεντεύξεων στο μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, το Rossiya-1, και η Μαργαρίτα Σιμονιάν που κατηγόρησε όποιον αυτές τις μέρες λέει ότι ντρέπεται που είναι Ρώσος ότι δεν είναι στην πραγματικότητα Ρώσος.

Σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνούν όλοι με το Κρεμλίνο, όπως γράφει σχετικό άρθρο του BBC, και απόδειξη αυτού είναι ότι μερικές ώρες μετά την τηλεοπτική διαμαρτυρία της 40χρονης Οβσιάνικοβα, η οποία αρνήθηκε το άσυλο στη Γαλλία που της προσφέρθηκε, τρεις ακόμα ηχηρές παραιτήσεις ήρθαν στο φως. Η συνάδελφός της στο Channel One, Ζάνα Αγκαλάκοβα, παραιτήθηκε από την εργασία της ως ανταποκρίτρια στην Ευρώπη, ενώ δύο επιπλέον δημοσιογράφοι αποχώρησαν από το κανάλι NTV. Η Λίλια Γκιλντέγιεβα εργαζόταν για το κανάλι ως παρουσιάστρια από το 2006 και ο Βαντίμ Γκλούσκερ ήταν στο NTV για σχεδόν 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φήμες ότι στην πόρτα της εξόδου έχουν προστρέξει πολλοί ακόμη δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού συγκροτήματος VGTRK της All-Russia. Ο δημοσιογράφος Ρομάν Σούπερ δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν μαζικά τον ειδησεογραφικό σταθμό Vesti, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, ο διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής Σεργκέι Μπρίγιεφ διέψευσε τις αναφορές ότι είχε παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για περισσότερο από μια εβδομάδα. Η Μαρία Μπαρόνοβα είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραίτηση στο RT, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today. Πρώην αρχισυντάκτρια στο RT, είπε στον Στιβ Ρόζενμπεργκ του BBC ότι ο Πούτιν κατέστρεψε την φήμη της Ρωσίας και ότι και η οικονομία της χώρας είναι επίσης νεκρή.

Σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων του RT έχει επίσης παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων και μη Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται για τις ξενόγλωσσες υπηρεσίες του. Η πρώην ανταποκρίτρια από το Λονδίνο Σάντα Έντουαρντς- Ντάστι ανακοίνωσε την παραίτησή της την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία χωρίς να αναφέρει την αιτία. Ο δημοσιογράφος Τζόνι Τικλ με έδρα τη Μόσχα παραιτήθηκε την ίδια μέρα «υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων». Ο Γάλλος παρουσιαστής του RT Φρεντερίκ Ταντί δήλωσε ότι αποχωρεί από την εκπομπή του, επειδή η Γαλλία βρίσκεται σε «ανοιχτή σύγκρουση» με τη Ρωσία και γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί το πρόγραμμά του Forbidden to Forbid «από πίστη στη χώρα του».

Μερικές μέρες αργότερα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι απαγόρευε όλα τα μέσα ενημέρωσης του RT, καθώς και αυτά του κατευθυνόμενου από το Κρεμλίνο Sputnik, λόγω της ρωσικής «εκστρατείας παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly , με έδρα τη Γερμανία , υπέστη επίσης ένα κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με το Reuters. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δεν ανήκουν στο Κρεμλίνο δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις εδώ και χρόνια, με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά να απειλούνται ότι θα χάσουν την δουλειά τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν σταμπαριστεί με την ταμπέλα του ξένου πράκτορα.

Το Dozhd (TV Rain) της Ναταλία Σιντέγεβα, που αναγκάστηκε να σταματήσει τις τηλεοπτικές του εκπομπές το 2014, με την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υποχρεώθηκε να σταματήσει και τις διαδικτυακές εκπομπές του και αρκετοί δημοσιογράφοι του εγκατέλειψαν τη Ρωσία για την ασφάλειά τους. Το ραδιόφωνο Ekho Moskvy έχει επίσης αποσυρθεί εν μέσω της νέας νομοθεσίας της Ρωσίας για τις λεγόμενες ψευδείς πληροφορίες. Το BBC Russian είναι μεταξύ πολλών δυτικών ειδησεογραφικών οργανισμών που έχουν απαγορευτεί, ενώ δημοσιογράφοι που εργάζονται για το Meduza με έδρα τη Λετονία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Δεν είναι όμως μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν εξαφανιστεί από την κρατική τηλεόραση.

Ένας από τους μεγαλύτερους παρουσιαστές talk show της Ρωσίας, ο Ιβάν Ουργκάντ, έκανε ένα διάλειμμα από την εκπομπή του «Evening Urgant» στο δεύτερο μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, το Channel One, τον ίδιο σταθμό στον οποίο άνηκε και η Οβσιάνικοβα. Αντέδρασε μάλιστα στον πόλεμο δημοσιεύοντας ένα μαύρο τετράγωνο στον λογαριασμό του στο Instagram με το απλό μήνυμα: «Φόβος και πόνος. Όχι πόλεμος». Όπως είπε στους ακολούθους του δεν πρέπει να πανικοβληθούν, αφού βρίσκεται σε… διακοπές και θα επιστρέψει σύντομα στις οθόνες τους.

Τέλος το νούμερο ένα ζευγάρι διασημοτήτων της Ρωσίας, Αλλά Πουγκάτσεβα και Μαξίμ Γκάλκιν, είναι μεταξύ πολλών άλλων μελών της showbiz που αποφάσισαν επίσης να πάνε διακοπές… Ο Γκάλκιν έγραψε στο Instagram: «Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τον πόλεμο! Όχι πόλεμο!»

Ίσως σας ενδιαφέρουν