ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «μάτι» στη διακίνηση αγαθών

Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής – Έρχεται και το ψηφιακό πελατολόγιο

Ένα ακόμα «όπλο» ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής μέσω του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών στην αγορά και να εντοπίζει περιπτώσεις συναλλαγών με εικονικά τιμολόγια η χωρίς φορολογικά παραστατικά.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η διακίνηση αγροτικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών όπου καταγράφονται εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με τις νέες διαδικασίες στη πλατφόρμα myDATA και τις με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής όλα τα στοιχεία για τη διακίνηση αγαθών στην αγορά θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το είδος που διακινείται και τον προορισμό του πράγμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης τζίρου και μη καταβολής φόρων.

Ένα άλλο «όπλο» για το χτύπημα της φοροδιαφυγής είναι το ψηφιακό πελατολόγιο που θα κάνει πρεμιέρα εντός του έτους ξεκινώντας από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε χιλιάδες επαγγελματίες. Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στη λίστα των υπόχρεων αναμένεται να ενταχθούν επαγγελματίες οι οποίοι στο παρελθόν τηρούσαν πρόσθετα βιβλία τα οποία καταργήθηκαν το 2013 όπως γιατροί, φυσικοθεραπευτές-αισθητικοί, γυμναστήρια, οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ , συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, φροντιστήρια κ.α.

Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στην πλατφόρμα του MyData. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Μέσω του ψηφιακού πελατολογίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για τις εισπράξεις των επαγγελματιών τις οποίες θα διασταυρώνουν με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζουν περιπτώσεις κρυφών εισοδημάτων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν