Αυτά είναι τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει το πιστοποιητικό αυτό, μια ιδέα πάντως που έχει υποστηρικτές, αλλά προκαλεί συνάμα αντιδράσεις, με τα εμπόδια, δε, που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει -προκειμένου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Κομισιόν προκειμένου να παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου την πρότασή της για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει το πιστοποιητικό αυτό, μια ιδέα πάντως που έχει υποστηρικτές, αλλά προκαλεί συνάμα αντιδράσεις, με τα εμπόδια, δε, που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει -προκειμένου να υλοποιηθεί- να είναι πολλά.

Όπως ανέφερε σε επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «συμφωνήσαμε σε μια από κοινού προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ».

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αναπτύξει το σύστημα αυτό πριν το καλοκαίρι, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν ασφυκτικά δεδομένου ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ποια έγγραφα θα περιλαμβάνει

Ίσως σας ενδιαφέρουν