Αν ανοίξει η αγορά θα μαζευτούν τα ελλείμματα

Ήδη το στίγμα έχει δοθεί με την προσπάθεια μετά το λιανεμπόριο να ανοίξει κάπως ο χειμερινός τουρισμός και η εστίαση

Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται η Κυβέρνηση, για να τιθασεύσει, από την μία την αγορά και την ανεργία δίνοντας χρήματα και προγράμματα ώστε να προστατεύσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και από την άλλη να βάλει φρένο στα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκονται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς είναι επιβεβλημένο σε οικονομικούς όρους, ώστε να μην οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις στον αφανισμό. Ήδη το στίγμα έχει δοθεί με την προσπάθεια μετά το λιανεμπόριο να ανοίξει κάπως ο χειμερινός τουρισμός και η εστίαση.

Έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να απλωθούν «τραπεζάκια έξω» με την αξιοποίηση και των θερμαντικών σωμάτων που έχουν με επιδότηση στηθεί. Επίσης η άρση της απαγόρευσης για τη μετακίνηση από νομό σε νομό σε «καθαρές» περιοχές έχει στόχο την αναθέρμανση του τουρισμού έστω και σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Οδηγός είναι το γεγονός ότι έστω και με μια μικρή και περιορισμένη λειτουργία κάπως κάτι κινείται. Ενδεικτική η δήλωση χτες του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπ. Ανάπτυξης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Εκτιμώ ότι θα δουλέψει καλά και θα μπορέσουμε να καλύψουμε 2,5 με 3 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του τζίρου που αναμένεται». «Δεν θέλουμε λουκέτα, ούτε ανεργία και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση των μέτρων θα φανεί ποιες κατηγορίες χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση.»

Ουσιαστικά με τα βήματα ανοίγματος θα προχωρήσει κι ένα πρόγραμμα στοχευμέων μέτρων ώστε σταδιακά να μειωθεί και η ανάγκη εκταμιεύσεων από το κρατικό ταμείο. Άλλωστε τόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για την πορεία του πρώτου εξαμήνου δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό να επεκταθεί και μετά το 2021 η δημοσιονομική χαλάρωση και να μη γίνει βίαια η μετάβαση σε διαδικασία σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο με βάση και όσα καταγράφηκαν στο Eurogroup. Στη συνεδρίασή του, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, συζήτησε δύο σημαντικά ζητήματα: την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην Ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει το μέγεθος του ανοίγματος του προϋπολογισμού αλλά και της μεγάλης και επίπονης προσπάθειας που πρέπει να γίνει για επαναφορά στον «ορθό δημοσιονομικό δρόμο» το 2021 με βάση και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Έτσι από την εκτίναξη του ελλείμματος στο 11% του ΑΕΠ για το 2020, σχεδόν 18,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει κάπως φέτος να μπει σε ρότα ένα πρόγραμμα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα ως 3,88% του ΑΕΠ για το 2021. Κι από τα μέτρα 12 δισ. ευρώ, όπως προσωρινώς καταγράφηκαν από το Υπ. Οικονομικών, το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, να πέσουμε στα 7,5 δισ. όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για το 2021.

Ίσως σας ενδιαφέρουν