Ανατιμήσεις: Δεκάδες προϊόντα παίρνουν «φωτιά» έως το τέλος Ιανουαρίου – Αυτή είναι η λίστα

Δείτε επίσης

Ανατιμήσεις έως 20% σε δεκάδες προϊόντα με το «ποδαρικό» του 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός θα εκτναχθεί στο 5% Δεκέμβριο και Ιανουάριο

«Φωτιά» αναμένεται να πάρει το «καλάθι» της νοικοκυράς έως το τέλος Ιανουαρίου, με ανατιμήσεις που θα φτάνουν έως το 20% σε δεκάδες προϊόντα με το «καλημέρα» του 2022.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στη μακρά λίστα, συμπεριλαμβάνονται: Αλεύρι (5%- 20%), Είδη ζαχαροπλαστικής (20%), Καφές (3%- 10%), Ρύζι Αμερικής (8%), Σοκολάτες, ζαχαρώδη (5%- 7%), Μαρμελάδες (4%- 10%), Ελιές (5%), Κονσέρβες (5%), Ξύδι (8%), Βρεφικό γάλα (4%), Γλυκά κουταλιού (4%- 10%), Σαπούνι (4%), Κρασιά (3%-10%), Πατατάκια (4,5%), Μπαταρίες (8%), Δημητριακά (έως 6%), Φρυγανιές (5,5%).

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι καταναλωτές θα έχουν δει τις αυξήσεις έως το τέλος του επόμενου μήνα, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνουν ότι ο… κατάλογος θα διευρυνθεί Προσθέτουν δε, ότι ο κατάλογος με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα λιανικής ανατιμημένα τιμολόγια.

Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες, που έως στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές, είναι αναγκασμένες να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες, αυτές υπό το βάρος των μεγάλων χρεών και της έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα υψηλό επιπλέον κόστος και τα περιθώρια που έχουν για την απορρόφηση των ανατιμήσεων είναι μηδαμινά.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν το κόστος για το ΑΕΠ από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5%. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν συνυπολογιστεί η αύξηση της αξίας των εισαγωγών από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων, η ζημιά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το «καμπανάκι» χτυπά για την ιδιωτική κατανάλωση, με τα «καλάθι της νοικοκυράς» να γεμίζει με τα απολύτως απαραίτητα και φθηνότερα προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε προσφορά.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το πληθωριστικό «τσουνάμι» μπορεί να πλήξει τους κυβερνητικούς στόχους για την επόμενη χρονιά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν