Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» – Έρχονται μειώσεις φόρων & αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

Μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία και τα λουκέτα, από την κυβέρνηση

Φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό το φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά. Παράλληλα, εξετάζεται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Επίσης, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οι εργαζόμενοί τους υφίστανται συνέπειες τις οποίες η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Είναι προφανές ότι το τσουνάμι στην Οικονομία έχει θέσει σε επιφυλακή το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι κραδασμοί από την κρίση είναι πλέον πολύ ισχυροί, με τον προϋπολογισμό να δέχεται διπλό χτύπημα από τις «τρύπες» στα έσοδα και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες. Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον Τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες.

Λόγω αυτής της κατάστασης, στο Γενικό Λογιστήριο θα προχωρήσουν σε υποχρεωτικές αναπροσαρμογές μεγεθών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που ασκεί στον προϋπολογισμό η πανδημική κρίση. Αντίθετα με την επίσημη κυβερνητική ρητορική, τα πράγματα με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι σε δημοσιονομικό πεδίο πολύ δυσμενέστερα.

Η πυξίδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης δείχνει ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε, πρόσφατα, ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ.

Στο θερινό ταμείο για την έκταση των ζημιών πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενσωματωθούν και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει πιθανότατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Μιλώντας στην τηλεόραση του AΝΤ1 γι’ αυτό το ζήτημα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι «μειώσεις εισφορών και φόρων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του προϋπολογισμού». Διευκρίνισε πάντως, ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα». Υπό αυτές τις συνθήκες στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου, ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Το μείγμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Οικονομία, συνεπικουρούμενο από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης), είναι πλέον εκρηκτικό και έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» την αγωνία των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο, πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, αν και υπάρχουν σκέψεις για re-opening προηγούμενης έκδοσης. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά να διατηρηθεί η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Επισημαίνεται ότι 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης περιμένει η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ

Από την «κρησάρα» της ΑΑΔΕ θα περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, προκειμένου να φανεί ποιοι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρήσεις δικαιούνται φέτος τη μείωση 15%-100% στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος, οι οποίοι θα δουν συνολικά όφελος 1,5 δισ. ευρώ, από φόρους που θα πλήρωναν στο κράτος.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναμένεται να αντλήσουν τα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν οι δικαιούχοι της έκπτωσης και να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με «κούρεμα» 15%-50% (ή και περισσότερο) στο φόρο που καλούνται να πληρώσουν.

Ο νέος Νόμος (Ν. 4714/31-12-2020) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει μείωση ή μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες, εμπόρους και νομικά πρόσωπα, εφόσον καταγράφουν πτώση τζίρου πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εν συγκρίσει με το πρώτο εξάμηνο του 2019 – δηλαδή σχεδόν όλες και όλοι.

Την σύγκριση αυτή θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μόλις αντλήσει τα στοιχεία που οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν δηλώσει. Σύμφωνα με το νόμο, η μείωση ή μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα γίνει με επανεκκαθάριση, συμψηφισμό των ποσών και διαμόρφωση νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση της προκαταβολής φόρου υπολογίζεται ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν, ως εξής:

Για μείωση τζίρου 5%-15%, μείωση προκαταβολής φόρου 30%.

Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, μείωση προκαταβολής 50%.

Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, μείωση προκαταβολής 70%.

Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, μείωση 100%, δηλαδή η προκαταβολή μηδενίζεται.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση θα είναι «οριζόντια», 50% για όλους. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν