Από τη «Βραδυνή της Κυριακής»: Ρυθμίστε τώρα τα κόκκινα δάνεια

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί στις 2 Μαΐου. «Πονοκέφαλος» το νέο στεγαστικό επίδομα.

Του Νίκου Ρογκάκου

Δεκάδες χιλιάδες «ραβασάκια» θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε όσους δανειολήπτες που ενώ έκαναν αίτηση για ένταξη στην πλατφόρμα προστασίας της α΄ κατοικίας τους, μετά «εξαφανίστηκαν» και έκτοτε δεν έχουν δώσει σημάδια ότι προχωρούν την αίτησή τους. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 43.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, αλλά περίπου 2.000 έχουν κάνει αίτηση ρύθμισης στις τράπεζες.

Ουσιαστικά, το νόημα των ειδοποιητηρίων μέσω e-mail είναι: «Σας υπενθυμίζουμε ότι η προστασία λήγει στο τέλος Απριλίου. Παρακαλούμε τρέξτε να ενταχθείτε στη ρύθμιση». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου 43 χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινο» δάνειο, που συνδέεται με την κύρια κατοικία τους, έκαναν το πρώτο και καθοριστικό βήμα: μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα και συμφώνησαν να αρθεί το τραπεζικό και φορολογικό τους απόρρητο. Και μετά; Σαν να τους κατάπιε η γη, αφού μόλις 2.073 υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης προς τις τράπεζες.

Αναλυτικά, απομένοντας περίπου δυόμιση μήνες για να πέσει η αυλαία του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας και ενώ η έως τώρα προσέλευση απέχει έτη φωτός από την εκτίμηση ότι θα καλύπτονταν περίπου 150.000 νοικοκυριά, τα συναρμόδια υπουργεία και η ΕΓΔΙΧ κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους. Σε αυτή τη λογική, έχουν αρχίσει να αποστέλλονται e- mail σε αυτούς τους 41 χιλιάδες που ενώ έκαναν το πρώτο βήμα, τα ίχνη τους, έκτοτε, χάθηκαν. Στόχος είναι να παρακινηθούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, ενώ, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μετά τις 30 Απριλίου, δεν θα υπάρχει η παραμικρή “ομπρέλα”, τουλάχιστον όπως την εννοούσαμε έως τώρα».

Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει φιλόδοξο κι αυτό το γνωρίζουν και οι Θεσμοί, που είναι αποφασισμένοι να πιέσουν όσο δεν πάει τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως. «Στις 30 Απριλίου τελειώνουν όλα», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος πλαισίου.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης «τρέχουν» τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού, όπου θα ενσωματωθεί η σχετική Κοινοτική Οδηγία, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αναλάβει το νέο στεγαστικό επίδομα που θα καλύπτει όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιείται η περιουσία τους, ενώ στην ΕΓΔΙΧ «χτίζουν» την πλατφόρμα όπου θα γίνεται η τελευταία προσπάθεια ρύθμισης οφειλών πριν σκάσει το «κανόνι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η εξωδικαστική διαδικασία θα διαρκεί το πολύ ένα μήνα, και αν αποβαίνει άκαρπη, τότε θα κινείται η πτωχευτική διαδικασία.

Η κατάληξη της πτώχευσης είναι σαφής. Θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη, θα εξοφλούνται τα χρέη του, και εφόσον υπολείπονται οφειλές, αυτές θα διαγράφονται οριστικά μετά από 1 έτος, δίνοντας έτσι -θεωρητικά- τη δυνατότητα της 2ης ευκαιρίας. Και τι θα γίνεται με τα νοικοκυριά που θα χάνουν το ακίνητό τους; Το κράτος θα καλύπτει – θεωρητικά- τις βασικές στεγαστικές τους ανάγκες προβλέποντας ειδικό στεγαστικό επίδομα. Είναι, πάντως, προφανές ότι αυτό το επίδομα δεν μπορεί να περιορίζεται στα επίπεδα του σημερινού αντίστοιχου επιδόματος, το οποίο «πλαφονάρει» στα 210 ευρώ.

Κέρδη ANFA’s και SMP’s

Το νέο πτωχευτικό, «κλειδί» για την εκταμίευση των 650 εκατ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το οικονομικό επιτελείο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και στη διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου των ιδιωτών, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών και θα αποτελέσουν το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της επόμενης, 6ης, μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Από την κατάργηση του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας φαίνεται να περνά η αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFA’s και SMP’s. Παρότι φαινομενικά δεν υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση, ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αρκετές φορές στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τόνισε την προϋπόθεση τήρησης των δεσμεύσεων (σημειώνοντας ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας τηρεί τις δεσμεύσεις του) και επιτυχούς ολοκλήρωσης της Πέμπτης Αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση του ισχύοντος πλαισίου, ο υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει ειδική μέριμνα για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, και όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν πάρει «φωτιά», ώστε στο τέλος Φεβρουαρίου να υπάρχει ένα πρώτο draft των επικείμενων αλλαγών υπό μορφή νομοσχεδίου. Μια διάταξη είναι ήδη κλειδωμένη. Δέκα χρόνια μετά την ενεργοποίηση του Νόμου Κατσέλη, θα περάσει οριστικά, στο σύνολο των διατάξεών του, στην ιστορία…

Εφόσο το καλό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς συνεχίσει να τροφοδοτείται από υλοποίηση των δεσμεύσεων, τον Ιούνιο αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν αυξημένες πιθανότητες οριστικών αποφάσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s και εκταμίευση εντός Ιουλίου των πρώτων 650 εκατ. ευρώ που θα πέσουν στην Οικονομία, αντί να πηγαίνουν -όπως μέχρι τώρα- στον «κουβά» της εξυπηρέτησης του Χρέους.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, υπάρχουν αρκετοί ενδιάμεσοι σταθμοί. Έως τις 20 Φεβρουαρίου, οι Θεσμοί αναμένεται να απαντήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν προχωρημένες σκέψεις ώστε τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα να διευρύνουν εμμέσως το δημοσιονομικό χώρο.

Με τον τρόπο αυτό, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης των φόρων με αναπτυξιακό πρόσημο και να μην αναγκαστούν ορισμένα κράτη να προσφύγουν στα Κοινοβούλιά τους (υπάρχει απροθυμία).

Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα παρέμενε στο ύψος του, στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2021 και για το 2022, αλλά από φέτος ο δημοσιονομικός χώρος θα ήταν αυξημένος.

Η «καθαρή» μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να προχωρά ουσιαστικά εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους…

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν