Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Εύκολα, γρήγορα, χωρίς πρόστιμα, δηλώνουμε τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ο έλεγχος και η δήλωση γίνονται με τέσσερα «κλικ», χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Του Νίκου Ρογκάκου

Εύκολα, γρήγορα, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτή είναι, σε πέντε λέξεις, η πλατφόρμα για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών που άνοιξε από το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι λίγος ο καιρός λειτουργίας της και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χρησιμοποίησαν από τις πρώτες ημέρες τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας της Υπηρεσίας, 739.866 πολίτες επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/. Ζητούμενο ήταν να συγκρίνουν σε πρώτη φάση τα τετραγωνικά των ακινήτων τους που έχουν δηλώσει στο Ε9, με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο δήμο. Από αυτούς, 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις, και είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 1.230 κάτοικοι εξωτερικού.

Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον προς τους δήμους της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στο δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 14.00 ακριβώς, στις 27 Φεβρουαρίου, και άρχισε αμέσως να έχει μεγάλη κίνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Έκτοτε, λειτουργεί απρόσκοπτα, εξυπηρετώντας με τον ελάχιστο κόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος και η δήλωση γίνονται με τέσσερα «κλικ», χωρίς κανένα δικαιολογητικό και με μέσο όρο υποβολής 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Οι αιτήσεις και τα λάθη

Έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση, χωρίς πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly, παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις Υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Τα περισσότερα λάθη αφορούν τα δηλωμένα τετραγωνικά του αρχικού συμβολαίου του ακινήτου, που δεν συμφωνούν είτε με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είτε με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο δήμο, είτε με κανένα από τα δύο. Τι μπορεί να έχει συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει δηλώσει μέρος της επιφάνειάς του στο ακίνητο (αποθήκη, πιλοτή, ημιυπαίθριοι). Αν η ελλιπής δήλωση έχει γίνει στο Ε9, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να διορθώσει, κατ’ αρχήν, την επιφάνεια του ακινήτου του. Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά από το 2013 ή τα έτη που ακολούθησαν (αν οι προσθήκες είναι πιο πρόσφατες), τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια, η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στο δήμο, φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο (π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι), τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμο για την αυθαίρετη επιφάνεια.

Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι με άλλες κατοικίες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: ο μισθός φτάνει μόνο για 19 ημέρες

Η 10ετής οικονομική κρίση διατηρεί το αποτύπωμά της στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στο κατώφλι σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων (υπερχρέωση και φτώχεια), όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο; Το 12,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το ποσοστό της εισοδηματικής επισφάλειας (12,1%) για την έκτακτη ανάγκη κάλυψης δαπάνης 500 ευρώ!

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη μάζα των νοικοκυριών -πάνω από το 60%- μόλις και μετά βίας φτάνει σε εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ενώ άλλο ένα ποσοστό, 20,6%, αγγίζει τις 25.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το 80% των νοικοκυριών να μην μπορεί να κάνει ούτε ελάχιστη αποταμίευση.

Βασικά συμπεράσματα

· 1 στα 10 νοικοκυριά αύξησε τα ετήσια
εισοδήματά του

· 7 στα 10 διατήρησαν σταθερή την
εισοδηματική τους βάση

· Το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται
στις 19 ημέρες

· Το 29,5% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον
1 άνεργο

· Το 68,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων
είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του 1 έτους)

· Το 30% των νοικοκυριών έχει μεταναστεύσει
στο εξωτερικό

· Το 16,1% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες
οφειλές

· Το 70,8% των οφειλετών έχει κάνει
αναδιάρθρωση οφειλής

· Το 35,5% των νοικοκυριών χρωστά στις
τράπεζες

· Το 18,4% δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί
στις οφειλές του το 2020

· Το 5% έχει υποστεί κατάσχεση ή δέσμευση
λογαριασμών

· 3 στους 10 καθυστέρησαν να αναζητήσουν
θεραπεία για ιατρικό πρόβλημα, λόγω οικονομικής δυσκολίας

· 2 στους 10 καθυστέρησαν να πληρώσουν το ρεύμα.

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν