Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Το ίντερνετ θα αντέξει στον κορωνοϊό;

Χαμηλή ανάλυση και χαμηλές ταχύτητες για να ειναι όλοι online.

Σε ένα crash-test αντοχών εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στον πλανήτη. Δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες απώλειες που μετράμε, αλλά και το κατά πόσο θα αντέξουν το ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή. Αυτή τη στιγμή, το ίντερνετ το χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται από τα σπίτια τους ή απλά προσπαθούν να περάσουν το χρόνο τους, όπως παίζοντας παιχνίδια.

Η εκτεταμένη λειτουργία του, όμως, προκαλεί ανησυχία για πιθανή «συμφόρηση». Μπορεί, όμως, να επέλθει κάτι τέτοιο; Υπενθυμίζεται πως η χρήση του διαδικτύου στην Ιταλία, μια χώρα που βρίσκεται σε καραντίνα, αυξήθηκε κατά 30%. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κίνηση που παρατηρούνταν τα βράδια της Κυριακής, πλέον υπάρχει στις 11.30 το πρωί μιας καθημερινής ημέρας. Δεν θα «πέσει» αλλά θα επηρεαστεί. Στο ερώτημα αν θα αντέξουν τα δίκτυα μετά την υπερφόρτωση της χρήσεώς τους, η απάντηση, προσώρας, είναι ΝΑΙ. Συγκεκριμένα και παρά την αύξηση κατά 50% της παγκόσμιας κίνησης στο internet, οι υποδομές φαίνεται να αντέχουν.

Μάλιστα, πολλές εταιρίες παρέχουν δωρεάν δεδομένα στους συνδρομητές τους, ενώ άλλες προτρέπουν τους πολίτες να στραφούν σε ευρυζωνικά δίκτυα και να περιορίσουν όσο μπορούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, διότι θεωρούνται «βαριά». Βέβαια, αν και η Ευρώπη έχει από τις καλύτερες υποδομές δικτύων, αρκετές χώρες έχουν εμφανίσει προβλήματα, όπως διακοπή της σύνδεσης για κάποιες ώρες. Αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο αυξάνεται η ζήτηση στο διαδίκτυο. Ίδια προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως εφαρμογές για βιντεοδιασκέψεις.

Χαμηλή ανάλυση σε όλα

Μία από τις επιβαρύνσεις των δικτύων είναι πως πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κυρίως ταινιών και live streaming, δίνουν στο θεατή, ανάλυση εικόνας έως και 4Κ. Αυτό σημαίνει πως η μαζική εισχώρηση και άλλων χρηστών θα φέρει δυσκολίες στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Έτσι, και σε αυτό το πλαίσιο ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, απηύθυνε έκκληση σε υπηρεσίες streaming να κατεβάσουν την ποιότητα των βίντεό τους, για να περιοριστεί ο φόρτος δεδομένων. Μάλιστα, υπηρεσίες όπως το Netflix, το ΥouTube, το Amazon Prime, το Disney+, το Facebook και το Instagram προβαίνουν ήδη σε ανάλογες κινήσεις κατεβάζοντας τις αναλύσεις τους.

Η Ελλάδα αντέχει

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχουν φαινόμενα ιδιαίτερα αυξημένων δικτυακών ροών. Ενδεχομένως να υπάρξουν εφόσον ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Σήμερα, και με βάση τα στοιχεία που έχουν βγει στη επιφάνεια, υπάρχει μια αύξηση της κίνησης των χρηστών της τάξης του 10%. Όπως δείχνουν τα πράγματα, σίγουρα θα υπάρξει μια αυξανόμενη τάση της χρήσης των δικτυακών και υπολογιστικών υποδομών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Πολιτεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε πως η κατάσταση που περνάμε θα δοκιμάσει τις δυνατότητες των δικτύων, όπως την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, αλλά και την ανάγκη για ψυχαγωγία. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η διαχείριση του ίντερνετ και των τηλεπικοινωνιών γενικότερα.

Η αυτοσυγκράτηση, το κλειδί

Αν και η Ελλάδα δείχνει να αντεπεξέρχεται στη δοκιμασία αυτή, το κλειδί της όλης προσπάθειας είναι η αυτοσυγκράτηση των πολιτών. Για αρχή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε συνέχεια τα κινητά τηλέφωνα, εξάλλου την ίδια δουλειά κάνουν και τα σταθερά, τα οποία δεν σπαταλούν τόση ενέργεια. Επίσης, τις ώρες αιχμής, δηλ. 9 το πρωί με 6 το απόγευμα, πρέπει να υπάρχει ένα όριο στις εφαρμογές ψυχαγωγίας.

Σχεδιάστηκε για πυρηνική έκρηξη

Το διαδίκτυο σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από πυρηνική έκρηξη, οπότε όλα δείχνουν πως θα αντέξει και τον κορωνοϊό. Όμως, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, και αυτή η αβεβαιότητα πλάθει πολλά σενάρια. Κάθε ημέρα, ο όγκος ροής αυξάνεται από ανθρώπους που μένουν σπίτι, και αν συνεχιστεί αυτό, κανείς δεν ξέρει αν θα αντέξει το οικοδόμημα που υπάρχει.

Το κυβερνοέγκλημα στα καλύτερά του

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στα δίκτυα, λόγω της πανδημίας, είναι και τα αυξανόμενα περιστατικά εισβολών και παραβίασης της κυβερνοασφάλειας των κρατών, των επιχειρήσεων, αλλά και των απλών πολιτών. Συγκεκριμένα, η αύξηση της online δραστηριότητας συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των εν δυνάμει στόχων για τους χάκερ, δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους. Αυτό σημαίνει πως τα στοιχεία τους καθίστανται πιο ευάλωτα. Οπότε, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ακόμα και για μια απλή περιήγηση στο ίντερνετ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δράστες δεν κλέβουν μόνο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα, αλλά διασπείρουν και fake news για τους δικούς τους προσωπικούς σκοπούς.

Ίσως σας ενδιαφέρουν