Από την «Βραδυνή της Κυριακής»:Δεν νομιμοποιούν αλλά διατηρούν τα ακίνητα σε δασικές περιοχές

Στα σκαριά το νομοσχέδιο για αυθαίρετα και δασικούς χάρτες.

Του Νίκου Ρογκάκου

«Δώσε και σώσε». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για όσους έχουν αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές και καλούνται τώρα να τα διατηρήσουν, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Όμως, δεν μιλούμε για νομιμοποίηση αλλά για διατήρηση, αφού δεν αποκλείεται, αργότερα, να έρθει νέα ρύθμιση όπου θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα πρόστιμο για να διατηρήσουν το ακίνητό τους. Έτσι, όσοι έχουν κτίσμα μέσα σε δασική περιοχή, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 250 ευρώ, προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση που θα τους δώσει προσωρινά την ευελιξία να διατηρηθεί το κτίσμα έως ότου εξεταστεί η περίπτωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε εύθετο χρόνο, αν και εφόσον πάρουν το «πράσινο φως» για να κρατήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 χρόνια, δεν αποκλείεται να έχουν αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα για την υπαγωγή του ακινήτου. Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18 Μαρτίου, ορίζεται η μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες όταν πρόκειται για αγρούς, και προκύπτει από τα στοιχεία που ήδη διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα και μπορούν οι καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι δύο μήνες μετά την ψήφισή του θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τις «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή τις περιοχές που αρχικά εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Εκτός «διατήρησης» θα είναι όσα κτίρια:

α) Δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.

β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28.7.2011.

γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που ευρίσκονται σε περιοχές του δικτύου «Natura 2000», σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη «Ramsar» και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις.

δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις: δάσους, δημόσιου κτήματος, αναδασωτέας έκτασης, αιγιαλού, ζώνης παραλίας, αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου, ρέματος, εκτός σχεδίου πόλεως, περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που προκύπτει, μετά από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Ο ιδιοκτήτης θα υποβάλει αίτηση με παράβολο αξίας 250 ευρώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και θα πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα παρακάτω στοιχεία:

α) Περιγραφή της οικίας
και των συνοδευουσών αυτήν κατασκευών, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη
επιφάνεια και το ύψος.

β) Χρήση της οικίας.

γ) Εντοπισμό της οικίας
στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης
δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.
1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα
στοιχεία είναι αληθή.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης αφενός αποτρέπει προσωρινά την κατεδάφιση του κτίσματος μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του, αλλά και «κερδίζει» την άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων. Κατόπιν τούτου, οι αρμόδιες Αρχές διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, και εάν διαπιστωθεί «ανακρίβεια» επιβάλλονται κυρώσεις και το κτίριο αποκλείεται από την υπαγωγή.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Τι προβλέπεται για τις επιδοτήσεις των «δασικών» χωραφιών

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να απεγκλωβιστούν χιλιάδες αγρότες που ενώ έχουν χωράφια και λαμβάνουν επιδοτήσεις, εμφανίζονται μέσα σε δασικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να λύσει το θέμα, αφού εδώ και δεκαετίες καλλιεργούν γη, για την οποία λαμβάνουν και επιδοτήσεις μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών είδαν τα χωράφια τους να εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αναγκαστεί να μπουν στη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Με αυτό το καθεστώς, οι αγρότες όχι μόνο κινδύνευαν να χάσουν τις αγροτικές τους επιδοτήσεις, αλλά αδυνατούσαν και να προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός.

Πρόκειται βασικά για
τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

– Διανομές (εποικιστικά)

– Αναδασμοί

– Απαλλοτριώσεις με σκοπό
την αγροτική αποκατάσταση

– Άδειες του υπουργού
Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου.

Όλες οι παραπάνω
αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως
αγροτικές στην Ε.Ε. και λάμβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές, γιατί δεν
ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές πράξεις της Διοίκησης, ενώ θα έπρεπε να είχαν
αποτυπωθεί ως αγροτικές εκτάσεις.

Όπως επισημαίνεται στην
αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «η παράλειψη της Διοίκησης να περιλάβει
στους δασικούς χάρτες πολλές πράξεις της Διοίκησης (ιδίως της
αγροτικής/εποικιστικής νομοθεσίας), οι οποίες είχαν συννόμως μεταβάλει το
δασικό χαρακτήρα εκτάσεων πριν από το 1975, προκειμένου οι περιοχές αυτές να
εξαιρεθούν από την ανάρτηση, έχουν οδηγήσει σε δασικούς χάρτες, οι οποίοι
περιλαμβάνουν μη δασικές περιοχές, με αποτέλεσμα εκτός από την αμφισβήτηση των
ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κυρίων, προβλήματα σε σχέση με τη νόμιμη γεωργική
τους εκμετάλλευση και, ιδίως, τη λήψη επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής
Αγροτικής Πολιτικής, αλλά ακόμη και τη μεταβίβαση των ακινήτων τους».

Παράλληλα, οι χιλιάδες
σχετικές αντιρρήσεις που είχαν συγκεντρωθεί δυσχέραιναν και καθυστερούσαν το
έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), οι οποίες είχαν έρθει
αντιμέτωπες με έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι με την
ψήφιση του νομοσχεδίου η αναμόρφωση του δασικού χάρτη είναι υποχρεωτική σε
περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι δεν έχουν περιληφθεί σε αυτόν πράξεις
της Διοικήσεως που αίρουν το δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός Μητρώου Μελών των ΕΠΕΑ στο οποίο θα μετέχουν 30 αναπληρωματικά μέλη από κάθε κατηγορία, προκειμένου σε περίπτωση που κάποιο τακτικό μέλος παρουσιάσει κώλυμα να μην εμποδίζεται η ομαλή εξέταση των υποθέσεων έκαστης Επιτροπής.

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν