Από την «Βραδυνή της Κυριακής»:Νίκος Παπαθανάσης:«Η Οικονομία επανεκκινεί και η κυβέρνηση είναι εδώ για να τη στηρίξει»   

«Η χώρα μας πήγε πολύ καλά γιατί o πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τους επιστήμονες Υγείας και πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις».

«Προχωράμε βήμα βήμα το σχέδιο επανεκκίνησης της Οικονομίας και της κοινωνίας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υφυπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει η Οικονομία στα προ κρίσης κορωνοϊού επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς να μην τον στηρίξει. 

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την στήριξη ευπαθών ομάδων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, και ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.  

Κύριε υφυπουργέ, αναμφισβήτητα η χώρα πήγε πολύ καλά στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και καταφέραμε να μην έχουμε πολλούς θανάτους παρά το ότι, δυστυχώς, δεν το αποφύγαμε εντελώς. Πότε κατά, τη γνώμη σας, με βάσηγ την ενημέρωση που έχετε από τους επιστήμονες θα μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια ότι ξεπεράσαμε την πανδημία και δεν κινδυνεύουμε;

«Η χώρα μας πήγε πολύ καλά γιατί o πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τους επιστήμονες Υγείας και πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό, συγκριτικά μάλιστα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να πούμε με ασφάλεια ότι ξεπεράσαμε την πανδημία θα πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο πρώτα. Μέχρι τότε, τηρούμε αυστηρά όλους τους κανόνες υγιεινής. Ο ιός είναι εδώ και ο καθένας μπορεί να τον μεταφέρει. Όσο τηρούμε τους κανόνες και εφαρμόζουμε αυτά που λένε οι ειδικοί, μένουμε ασφαλείς. Προχωράμε βήμα βήμα στο σχέδιο επανεκκίνησης της Οικονομίας, και σε μία νέα καθημερινότητα, αξιολογούμε τα αποτελέσματα και περνάμε στα επόμενα στάδια. Το σχέδιο μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα δεν συνιστά τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά μια συνέχεια, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή». 

Υπάρχει στην κοινή γνώμη η συζήτηση πως δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό και θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να αποτελέσει οριστικά παρελθόν, με τις οικονομικές συνέπειες να κρατούν για πάνω από ενάμιση χρόνο από σήμερα.

«Θα χρειαστεί καιρός για να επανέλθει η Οικονομία στα προ κρίσης κορωνοϊού επίπεδα. Όμως, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η Οικονομία επανεκκινεί και η κυβέρνηση είναι εδώ για να τη στηρίξει. Η έξοδος από την καραντίνα γίνεται προσεκτικά βήμα βήμα, και για να επιταχύνουμε θα πρέπει να μην έχουμε αναζωπύρωση της απειλής. Γι’ αυτό ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές των ειδικών και όλους τους κανόνες υγιεινής. Όσο καλύτερα καταφέρουμε να θωρακίσουμε τα χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε, τόσο μεγαλύτερη ώθηση θα πάρει η Οικονομία και τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτήν την κρίση. Έχουμε αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να εντοπίζουμε γρήγορα κάθε εστία αναζωπύρωσης του ιού και οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα. Όμως, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί η πειθαρχία και η ατομική υπευθυνότητα που έχουμε δείξει όλοι οι Έλληνες μέχρι σήμερα». 

Πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ήρθαν για να μείνουν; Όπως, για παράδειγμα, οι αναστολές συμβάσεων, κ. υφυπουργέ; Τι θα γίνει αν παρατηρηθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων;

«Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την κρίση του κορωνοϊού αφορούν την κρίση αυτή και είναι προσωρινά. Το φαινόμενο είναι δυναμικό και συνεχώς επανεξετάζουμε όλα τα στάδια. Τα μέτρα αυτά είναι για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτήν την κρίσιμη φάση. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα φαινόμενο εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται καθημερινά επί ποδός και θα είμαστε πολύ αυστηροί αν διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».  

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περίπτωση που γρήγορα την αφήσουμε πίσω μας, και στην αντίθετη περίπτωση, που θα παραμείνει ο κίνδυνος για αρκετούς μήνες ακόμη; 

«Όπως καταλαβαίνετε και από τη φύση της ερώτησης, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τη διάρκεια της κρίσης. Κανένας ελληνικός ή διεθνής Οργανισμός δεν είναι σε θέση να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις για την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, μεριμνά να κρατήσει τις διαθέσιμες δυνάμεις, έτσι ώστε όποια εξέλιξη και αν έχει η κρίση του κορωνοϊου να παραμείνουμε σε θέση ισχυρή και να στηρίξουμε το σύνολο της Οικονομίας για να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση. Ταυτόχρονα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αν είναι ένα καλό που άφησε ο κορονοϊός και η καραντίνα είναι ότι όλοι μας επιδείξαμε σεβασμό και ατομική ευθύνη στις αποφάσεις των ειδικών. Η κυβέρνηση, κ. υφυπουργέ, μέχρι πού είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει βιομηχανίες και επιχειρήσεις εμπορίου, έτσι ώστε η ύφεση που εκτιμάται από το υπ. Οικονομικών ότι θα έχουμε να μην μεταφραστεί σε νέες χιλιάδες ανέργους;

«Καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες για να περιοριστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να επιστρέψουμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατόν. Κινούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη συναίσθηση ευθύνης, έχοντας πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ένα σημαντικό κεφάλαιο που αναδείχθηκε δια μέσω της κρίσης κορωνοϊού είναι αυτό της βιομηχανίας. Η ελληνική βιομηχανία έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα, καμία μονάδα δεν σταμάτησε να λειτουργεί, και, επίσης, καινούριες μονάδες παραγωγής δημιουργήθηκαν με προϊόντα πρώτης ανάγκης, κάτι το οποίο ομαλοποίησε την αγορά. Η κυβέρνηση στήριξε την προσπάθειά τους αίροντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Είμαστε εδώ, επίσης, για να στηρίξουμε με δέσμες μέτρων και χρηματοδοτικά εργαλεία την Οικονομία, τη Βιομηχανία και το Εμπόριο».

Σκέφτεστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ή να τους δοθούν επιπλέον κίνητρα για να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους, έτσι ώστε να μην κλονιστεί η Οικονομία της χώρας περαιτέρω;

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ανακοινώσει τρία χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, με τη δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ενισχύσεις των επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για κεφάλαια κίνησης όλων των επιχειρήσεων, και ενίσχυση κλαδών της Οικονομίας που έχουν πληγεί δραματικά από την πανδημία. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπομονή, αποφασιστικότητα και εργατικότητα για να τα καταφέρουμε».

Πολιτικά, κ. υφυπουργέ, μετά την υγειονομική κρίση βλέπετε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία και απέδειξε ότι ήταν αποτελεσματική και πριν από τον κορωνοϊό και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού, και επίσης, όσον αφορά τα σενάρια για εκλογές, όπως και ο ίδιος λέει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης; Υπάρχει σκέψη να ανοίξουν νωρίτερα, και από τι θα εξαρτηθεί;

«Τα καταστήματα εστίασης θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου. Μελετάμε τον τρόπο έτσι ώστε να λειτουργήσουν με το μεγαλύτερο ποσοστό δυναμικότητάς τους. Λόγω των κανόνων που επιβάλλονται για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, και ενώ είμαστε ακόμη στην έναρξη του 1ου βήματος, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Σαφώς θα θέλαμε να επιταχύνουμε, αλλά πρώτα θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι το πρώτο στάδιο πήγε καλά και να αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων έπειτα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, καθώς εκείνοι είναι αυτοί που θα μας καθοδηγήσουν στο αν πρέπει να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε το άνοιγμα της αγοράς».

Ίσως σας ενδιαφέρουν