Από την Βραδυνή της Κυριακής:«SOS» από τους κτηνοτρόφους εν όψει Πάσχα

Το δικό τους οικονομικό… Γολγοθά ανεβαίνουν αυτό το Πάσχα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Του Χάρη Κάντα

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού τινάζουν στον αέρα την πασχαλινή περίοδο και δημιουργούν αλυσίδα προβλημάτων στους Έλληνες παραγωγούς, που βλέπουν τη χρονιά τους να πηγαίνει χαμένη.

Το δικό τους οικονομικό… Γολγοθά ανεβαίνουν αυτό το Πάσχα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο κορωνοϊός τούς επιφέρει ένα καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, πλήγμα.

Οι αναγκαίοι για λόγους ασφαλείας περιορισμοί των μετακινήσεων και συναθροίσεων και η απαγόρευση της πασχαλινής εξόδου, ουσιαστικά βάζουν φρένο στο πατροπαράδοτο οικογενειακό ελληνικό γλέντι και το απαραίτητο γι’ αυτό σούβλισμα του οβελία.

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογιστεί και η παύση των εξαγωγών, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, κάτι που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να υποστηρίζουν ότι η οικονομική… ανάσταση που περίμεναν αυτές τις ημέρες, δεν πρόκειται να έρθει, καθώς αναμένεται να μείνουν αδιάθετα πολλά αμνοερίφια, γεγονός που τους δημιουργεί προβλήματα και για τη μετα-πασχαλινή περίοδο. Και αυτό, γιατί τα αδιάθετα αρνιά και κατσίκια μεγαλώνουν το κόστος συντήρησης των κοπαδιών, και από την άλλη χάνουν την εμπορική τους αξία, αφού αλλάζει η φυσιογνωμία τους καθώς θεωρούνται μετά από δύο μήνες ζυγούρια, και στη συνέχεια πρόβατα.

«Κακά τα ψέματα, η πασχαλινή αγορά είναι αυτή που καθορίζει τον ετήσιο βιοπορισμό μας», λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής» οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλο Παπαδάκη, να παρομοιάζει αυτό που έρχεται με βιβλική καταστροφή, συμπληρώνοντας: «Στο νησί είχαμε προγραμματίσει να σφαχτούν πάνω από 60.000 κεφάλια για την περίοδο του Πάσχα, και με τη ζήτηση που υπάρχει με το ζόρι θα φτάσουμε στο 1/3 αυτού του αριθμού».  

Την ίδια κατάσταση βιώνουν και στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας ελληνικής παραγωγής. «Πάθαμε ζημιά με τις εξαγωγές, καθώς σχεδόν πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής έφευγε τέτοιες ημέρες για το εξωτερικό, και κυρίως για την Ιταλία και την Ισπανία. Τώρα έχουμε τους περιορισμούς και στο Ορθόδοξο Πάσχα, που μας αφαιρεί την ελπίδα να μειώσουμε τη χασούρα. Οι τιμές δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο απόθεμα και μειωμένη ζήτηση θα είναι χαμηλές», λένε οι Βορειοελλαδίτες.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στη μείωση της ζήτησης που υπάρχει στην επαρχία, καθώς οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα μείνουν στα σπίτια τους και δεν θα ταξιδέψουν, όπως γινόταν κάθε χρόνο, στα χωριά τους.

«Ο κόσμος που θα μείνει στην Αθήνα, θα είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά, και στη συγκεκριμένη περιοχή οι κτηνοτρόφοι δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα», λέει η γραμματέας του συλλόγου κτηνοτρόφων Αττικής, Μαγδαληνή Κοντογιάννη, και συμπληρώνει: «Μπορεί τα μέτρα να αποτρέπουν πολλούς από το να πάρουν ολόκληρο αρνί ή κατσίκι για τη σούβλα, αφού σε κάθε σπίτι θα είναι μόνο η στενή οικογένεια, αλλά και αυτοί θα φάνε. Έτσι, υπολογίζω ότι σε σχέση με πέρσι, η μείωση στα συνολικά κιλά κρέατος που θα δώσει ο σύλλογός μας θα είναι της τάξης του 5%-10%».

Σε καλά επίπεδα προβλέπει ότι θα κινηθεί η αγορά της πρωτεύουσας και ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβάκειου Αγοράς, Βασίλης Τσιρώνης. «Θα υπάρξει κίνηση σε σχετικά καλό επίπεδο. Μπορεί να μη δουλέψει φέτος σούβλα, αλλά σε κάθε σπίτι θα ανάψουν οι φούρνοι και αυτό θα σώσει κάπως την παρτίδα, λέει στην «ΒτΚ», και υποστηρίζει ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές παραγγελίες, που φέτος μάλιστα αποστέλλονται στο σπίτι των αγοραστών με delivery.  

Βοήθεια 150 εκατ.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους, προχωράει στην παροχή άμεσης ενίσχυσης στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στον οποίο ανήκε η πρωτοβουλία, το ποσό έχει ήδη διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα διανεμηθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός  της Ε.Ε., και επομένως τα μέγιστα ποσά δεν θα ξεπερνούν το όριο των 100.000.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης της 25ης Μαρτίου, και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Με τη θηλιά στο λαιμό οι νησιώτες 

Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών, καθώς με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, πλέον απευθύνονται μόνο στην τοπική και όχι στο σύνολο της εγχώριας αγοράς. «Για εμάς εδώ στη Νάξο, επαγγελματικά το φετινό Πάσχα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Βασίλης Ψαρράς, που προετοιμαζόταν όλη τη χρονιά για να πουλήσει περίπου 400 κομμάτια από το κοπάδι του, αλλά, πλέον, είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μην πουλήσει ούτε 100, και αυτά σε τιμές που δεν θα του αποσβέσουν το κόστος. «Είναι που είναι μικρή η αγορά, έχουν πέσει και οι τιμές από τα 4,5-5 ευρώ που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, στα πρωτοφανή για προπασχαλινή περίοδο επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό. Είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό. Αν τα δώσουμε σε αυτή την τιμή δεν θα έχουμε βγάλει ούτε τα μισά μας έξοδα και δεν θα έχουμε χρήματα για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Αν τα κρατήσουμε, από τη μία θα μειωθεί η αξία τους, και από την άλλη δεν θα έχουμε να τα συντηρήσουμε», λέει ο Ναξιώτης παραγωγός.

Από την Έντυπη Έκδοση 

Ίσως σας ενδιαφέρουν