Από την«Βραδυνή της Κυριακής»:Προστασία του μισθού με κρατική επιδότηση

Θα αφορά εργαζομένους που μετά την αναστολή μπαίνουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας .

«Μεικτό» μοντέλο στους μισθούς -με κρατική συμμετοχή- θα τεθεί σε εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, για να αντιμετωπιστεί το «κύμα» μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία. Σε μία προσπάθεια  να περιοριστούν  οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, οι νέες ρυθμίσεις θα επισπευσθούν και αναμένεται να «τρέξουν» τον Ιούνιο. 

Παράλληλα, διατηρείται η επιδότηση για όσους εργαζομένους παραμένουν σε αναστολή σύμβασης, με το ποσό της ειδικής αποζημίωσης να καθορίζεται στα 18 ευρώ την ημέρα. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις καταβολής του Δώρου Πάσχα (καθώς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μπορούν να το καταβάλουν μέχρι τέλος Ιουνίου). 

Στο «μέτωπο» των μισθών θα υιοθετηθεί το «γερμανικό» μοντέλο –«Kurzarbeit»-, με «σύμπραξη» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να περιοριστούν οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων.  Το μέτρο θα αφορά εργαζομένους που αναγκάζονται να στραφούν από την πλήρη στην εκ περιτροπής εργασία και οι οποίοι θα παίρνουν μισό μισθό από τον εργοδότη, αλλά και κρατική «ενίσχυση».  

Η νέα ρύθμιση θα επικεντρώνεται κυρίως σε κλάδους που έχουν δεχθεί σημαντικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα ο Τουρισμός, η Εστίαση, η Βιομηχανία, οι Μεταφορές κ.λπ. Το βασικό σενάριο προβλέπει αναπλήρωση 40% έως 60% της απώλειας, ενώ θα μπει και πλαφόν στο ποσό που θα καταβάλει το κράτος (δηλαδή θα υπάρχει ένα ανώτερο όριο). 

Πρακτικά οι εργαζόμενοι που «επιστρέφουν» μετά την αναστολή της σύμβασης θα μπορούν να μπαίνουν από τον εργοδότη  στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως θα εργάζονται κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα (διακεκομμένα ή συνεχόμενα) και θα παίρνουν ανάλογο τμήμα του μισθού (π.χ. αν δουλεύουν δύο εβδομάδες θα εισπράττουν μισό μισθό). Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, ενώ από τις επιχειρήσεις η συγκεκριμένη ρύθμιση  μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Ουσιαστικά, ο  εργαζόμενος θα λαμβάνει  από τον εργοδότη το 50% των αποδοχών σε περίπτωση που δουλεύει τις μισές ημέρες το μήνα. Στη συνέχεια,  έρχεται το πρόγραμμα «Sure» και επιδοτεί το 40% με 60% της απώλειας (δηλαδή του υπόλοιπου 50%). Άρα, στο τέλος, ο εργαζόμενος θα λάβει έως και το 80% των αποδοχών του για τη μισή απασχόληση και o εργοδότης θα μειώσει το μισθοδοτικό κόστος στο 50%. 

Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Εργαζόμενος μπαίνει στο σχήμα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας και εργάζεται δύο εβδομάδες τον Ιούνιο. Ο καθαρός μισθός του είναι 800 ευρώ. Για τον Ιούνιο θα «ψαλιδιστεί» στο 50%, λόγω μείωσης απασχόλησης, και θα πάρει από τον εργοδότη 400 ευρώ.  Εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα -και πάρει από το κράτος επιδότηση 60% στο ποσό που έχει περικοπεί – θα εισπράξει άλλα 240 ευρώ. Δηλαδή συνολικά θα πάρει 640 ευρώ (400 από τον εργοδότη και 240 ευρώ από το κράτος).  

Για την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης του μισθού θα αξιοποιηθούν χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Sure». Με βάση τα πρώτα στοιχεία αντιστοιχούν στην Ελλάδα κονδύλια περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να ανέλθει στα 2,4 δισ. μέσω μόχλευσης. 

Τα «sos» για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Νέο τοπίο δημιουργείται στην αγορά εργασίας, καθώς σταδιακά 850.000 εργαζόμενοι «βγαίνουν» από την αναστολή συμβάσεων και επιστρέφουν στη δουλειά τους. Τα σημεία-«sos» που πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι τα εξής:  

– Δώρο Πάσχα: διορία μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν οι επιχειρήσεις για να καταβάλουν  το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους. Η ρύθμιση αυτή, αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού ή είχαν μείωση τζίρου και υπάγονται σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν κανονικά το Δώρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες). 

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν από το κράτος με ένα «τμήμα» του Δώρου, που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής των συμβάσεων. Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει πως η επιχείρηση θα δώσει  το Δώρο Πάσχα στον εργαζόμενο και στη συνέχεια θα πάρει το μερίδιο που αναλογεί στο κράτος.  

Στόχος είναι να υπάρξει μία απλή διαδικασία, προκειμένου να μην μπλέξουν οι επιχειρήσεις στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα απαιτείται ο εργοδότης να δηλώσει την καταβολή του Δώρου στην «Εργάνη», και αυτό να καταγράφεται και στην ΑΠΔ, προκειμένου άμεσα να καταβάλλεται το ποσό που αναλογεί στο κράτος. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με αναστολή σύμβασης από 21 Μαρτίου και μισθό 700 ευρώ θα πάρει Δώρο Πάσχα 365 ευρώ  (ωστόσο ο εργοδότης θα καταβάλει τα 243 ευρώ και το κράτος 122 ευρώ).  

– Ρήτρα μη απόλυσης: οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή συμβάσεων για 45 ημέρες, επειδή οι επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου (με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ), προστατεύονται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή σύμβασης το διάστημα από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου δεν μπορεί να απολυθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου (δηλαδή καλύπτεται 45 ημέρες που ήταν σε αναστολή και άλλες 45 ημέρες στη συνέχεια).  Σε περίπτωση που επεκταθεί η αναστολή και φτάσει το δίμηνο, αντίστοιχη θα είναι στη συνέχεια και η κάλυψη απέναντι στις απολύσεις. 

– Εκ περιτροπής εργασία: προβλέπεται πως εργοδότες που επαναλειτουργούν πρέπει να «επαναφέρουν»  τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους και να τους θέσουν σε εκ περιτροπής εργασία. 

– Αναστολή συμβάσεων: το μέτρο συνεχίζεται και το Μάιο. Ειδικότερα, από  την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου, οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της εργασίας τους. 

Ίσως σας ενδιαφέρουν