Αποδίδει το μέτρο των ευνοϊκών συντελεστών

Την Ελλάδα επιλέγουν για «φορολογική κατοικία» αλλοδαποί πολίτες

Την Ελλάδα επιλέγουν αλλοδαποί συνταξιούχοι και φυσικά πρόσωπα, για να φορολογηθούν με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Πόλο έλξης αλλοδαπών συνταξιούχων αλλά και Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό στη σκιά της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να αποτελούν τα φορολογικά κίνητρα τα οποία έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Στοιχεία τα οποία παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκαλύπτουν ότι παρότι η διαδικασία «επαναπατρισμού» εργαζομένων μόλις ξεκίνησε, έχουν υποβληθεί 167 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 113 αφορούν μισθωτούς και οι υπόλοιπες 39 ελεύθερους επαγγελματίες και 15 ατομικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη Βουλή επιβεβαιώνουν πλήρως και τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ξεπερνούν τις 200 οι αιτήσεις συνταξιούχων για μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα.
Το πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων συμπληρώθηκε με το ν. 4758/2020, στοχεύοντας στην προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και Ελλήνων, που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Με τις διατάξεις του νόμου, από το φορολογικό έτος 2021, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται για 7 φορολογικά έτη σε ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, εφόσον ισχύουν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει εφαρμογή και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Το πλαίσιο προσέλκυσης στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό, συμπληρώθηκε με το ν. 4778/2021. Με αυτόν, θεσπίζονται σαφείς και διαφανείς κανόνες για τη σύσταση και λειτουργία εταιριών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Συγκεκριμένα, παρέχονται κίνητρα ως προς τον τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των εν λόγω εταιριών ειδικού σκοπού με βάση τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ώστε η διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, να πραγματοποιείται από τις εταιρίες αυτές, εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αναμένεται σύντομα η έκδοση της κανονιστικής απόφασης που θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου αυτού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας.

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Ίσως σας ενδιαφέρουν