Άρχισε η επεξεργασία του προϋπολογισμού 2021 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Η εικόνα της οικονομίας είναι αποκαρδιωτική

Για ένα σχέδιο προϋπολογισμού που είναι ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα μας συνοδεύει στη διάρκεια του επόμενου χρόνου».

Η εικόνα της οικονομίας, είπε, είναι αποκαρδιωτική και ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «έωλος στις προβλέψεις του, βαθιά ταξικός στις επιλογές του, ενώ δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης» είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Για τις δαπάνες της υγείας είπε ότι το ΕΣΥ είναι ο «φτωχός συγγενής» στον προϋπολογισμό και ότι το βρίσκει με λιγότερο προσωπικό από ότι το 2019, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία, που άκουγε στην πρώτη φάση της πανδημίας για 2-3 νεκρούς και ανατρίχιαζε, τώρα είναι παραιτημένη. Αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για το αύριο της πατρίδας, είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

Βαθύτατα αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι η υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη -όπως λέει η κυβέρνηση- αλλά κοινωνική παροχή. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «πρόκληση» να μιλάμε για επίταξη όταν εννοούμε ενοικίαση με επιδότηση από τον δημόσιο τομέα, όταν μάλιστα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία και πανηγύριζαν για μείωση της σπατάλης. Για τον αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είπε ότι εάν οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν τον νόμο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των υπεράκτιων εταιρειών, το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα από όσα αποφέρει ο ΕΝΦΙΑ.

Την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα του ανακοίνωσε και ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος. Μίλησε για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το μεγάλο χρέος της χώρας, ενώ εκτίμησε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι απελπιστική, «ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, που συνεχίζεται να εφαρμόζεται, οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο, και σήμερα στο χείριστο». Καταψηφίζουμε, κατέληξε, «διαφορετικά θα σήμαινε ότι μας έχει εγκαταλείψει η κοινή λογική».

Φρ. Κουτεντάκης

Ο λόγος δόθηκε επίσης στον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους Φρ. Κουτεντάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών αβεβαιοτήτων του προϋπολογισμού, και ειδικότερα των σχετιζόμενων με τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2021.

«Η επαναφορά των εσόδων είναι η σημαντικότερη αβεβαιότητα του προϋπολογισμού, διότι ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων που χάνονται το 2020 οφείλεται στα ειδικά έκτακτα μέτρα, που έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί. Ένα κομμάτι από αυτά, είναι αναστολές πληρωμών, που τον επόμενο χρόνο θα επανεμφανιστούν ως υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το εάν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς και στις νέες υποχρεώσεις που θα προκύψουν το 2021».

Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα αυτά τα μεγέθη να παρακολουθούνται στενά ώστε να διορθωθεί η οποιαδήποτε απόκλιση, παρατήρησε ο κ. Κουτεντάκης.

Την αισιοδοξία του ότι θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαι αισιόδοξος ότι “θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση μετά το 2ο τρίμηνο 2021, για να έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη”. Επισήμανε ωστόσο ότι “μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουμε έξι δύσκολους μήνες, – μπορεί και πέντε, μακάρι να είναι και τέσσερις – που πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει μια νέα περίοδος για τη χώρα, στην οποία, η κυβέρνηση – κρατώντας στιβαρά το τιμόνι – θα οδηγήσει το εθνικό σκάφος”.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στην “εξωγενή” κρίση, μπήκαμε σε “δυσμενέστερη” θέση, καθώς είμαστε η 2η πιο γηρασμένη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλη αστικοποίηση, βασιζόμαστε πολύ στον τουρισμό ενώ η κοινωνική απόσταση “δεν είναι της δικής μας κουλτούρας”. Παρατήρησε επίσης ότι μπήκαμε στην υγειονομική κρίση παραλαμβάνοντας (από την προηγούμενη κυβέρνηση) τις μισές ΜΕΘ από τον μέσο όρο της Ευρώπης, “τις οποίες αυξήσαμε”. Απαντώντας στην κα Αχτσιόγλου για τις δαπάνες της κυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία, είπε ότι οι δαπάνες αυτές, όλα τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερες από τις δαπάνες της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όσοι ζητούν σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτές είναι μελλοντικοί φόροι: “Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε εκατομμύρια, και τα δίνει. Εάν κάποιος λέει δώσε 30, 40, 50 δισεκατομμύρια, εννοεί, βάλε αυτά τα ποσά από τα μελλοντικά έσοδα, που πρέπει να πληρώσει”. Εξηγώντας μάλιστα το πώς η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα, που σήμερα δαπανώνται, είπε ότι, “με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, το μεγάλο πλεονέκτημα που κέρδισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης, και τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους, θα έχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, και θα μπορέσουμε να πάρουμε σε μακρό χρονικό διάστημα ένα μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης, για να πληρώσουμε τα χρέη, που τώρα δημιουργούνται. Αυτό σημαίνει μακρύς χρόνος και ελάχιστο έως μηδενικό κοινωνικό κόστος” είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε: Εάν ακολουθούσαμε τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, “θα βάζαμε με βεβαιότητα τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, και αύριο, οι όποιες δαπάνες που θα κάναμε στην 1η φάση, θα μετατρέπονταν σε σκληρά πλήγματα στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό”. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει “να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι κρίνονται αυτές τις μέρες ζωές, αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια…”

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν