Μπακογιάννης: Προσπάθεια να διατηρείται η πόλη καθαρή και το τρίτο «Pocket Park»

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων

Στα μικρά κομμάτια της ζωής στην πόλη, που είναι στην ουσία ο πολιτισμός της καθημερινότητάς της, εστίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζεται η πόλη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διατηρείται καθαρή.

«Ακούγεται αστείο όταν περιγράφεις σε κάποιον ότι περπάτησες ολόκληρα χιλιόμετρα για να πετάξεις ένα χαρτί ή ένα κουτάκι από αναψυκτικό αλλά, δυστυχώς ήταν πραγματικότητα για την Αθήνα» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Για να προσθέσει: «Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μικρά κομμάτια της ζωής στην πόλη, είναι στην ουσία ο πολιτισμός της καθημερινότητάς της.

Είναι αυτά που συνήθως δεν μας απασχολούν αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο για να διατηρείται η Αθήνα καθαρή και αξιοπρεπής. Και για να γίνει αυτό, δεν χρειάζονται πολλά. Θέλει στοχευμένες παρεμβάσεις για τα μικρά, αυτά που βλέπει και ζει ο Αθηναίος και ο επισκέπτης».

Πλέον, οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που γίνονται καθημερινά σε όλη την πόλη από τον Δήμο Αθηναίων, συνοδεύονται και από τον εξοπλισμό που εξασφαλίζει όλα εκείνα που έπρεπε να είναι δεδομένα.

Για αρχή, τοποθετούνται 335 επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 100 λίτρων, σε 18 κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης.

Πρόκειται για την πρώτη φάση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης συνολικά 2000 τέτοιων κάδων σε αντίστοιχα σημεία όπου υπήρχαν οι παλιοί ή σε άλλα που δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ.

Είναι μεταλλικοί, γκρι κάδοι με ενσωματωμένη κλειδαριά για την αποφυγή της κλοπής ή της καταστροφής τους και η κατασκευή τους είναι τέτοια που τους προστατεύει από φθορές, δηλαδή αυξάνει το χρόνο ζωής τους και μειώνει το κόστος για τον Δήμο Αθηναίων που θα έπρεπε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προμηθεύεται καινούργιους.

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων και στους υπόλοιπους τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα, όπως η ανακύκλωση που μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι πολίτες καλούνταν να συμμετέχουν σε αυτήν αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που έβλεπαν τα απορριμματοφόρα του δήμου, να μαζεύουν το περιεχόμενο των μπλε και των πράσινων κάδων μαζί.

Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει με την προμήθεια και την τοποθέτηση στις γειτονιές νέων κάδων, μπλε, πράσινων αλλά και καφέ, με το τακτικό πλύσιμό τους και με την προμήθεια οχημάτων που συλλέγουν απορρίμματα με τον σωστό τρόπο.

Οι δρόμοι που τοποθετήθηκαν οι επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων είναι στις : Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Πλ. Κοτζιά, Αθηνάς, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Συντάγματος, Όθωνος, Λ. Αμαλίας, Μητροπόλεως, Σταδίου, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλ. Κολωνακίου, Πατρ. Ιωακείμ, Μαρασλή, Ερμού, Πλ. Παλαιάς Βουλής και Βουκουρεστίου.

Στο μεταξύ, είναι έτοιμο ακόμη ένα «Pocket Park» 750τ.μ. στο Παγκράτι, ένα τρίτο πάρκο που ολοκληρώνεται στην Αθήνα και καθιερώνει πλέον μία νέα τακτική στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου.

Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο γεμάτο από σκουπίδια και μπάζα, δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανάσας για όλη τη γειτονιά.

Το πρώτο τέτοιο πάρκο ήρθε στην Κυψέλη για να δοκιμαστεί η στρατηγική της περιβαλλοντικής αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική.

Η επιτυχημένη εφαρμογή του οδήγησε στην δημιουργία και την ολοκλήρωση του δεύτερου πάρκου στον Κολωνό, και αυτό του Παγκρατίου που παραδόθηκε από τον Δήμο της Αθήνας, ως τρίτο και μεγαλύτερο έως τώρα «Pocket Park», δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη, στο πρόγραμμα του Δήμου «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Είναι μία έκταση 750τ.μ. με πυκνή φύτευση στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά.

Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά.

Το στοίχημα για τον Δήμο Αθηναίων, ήταν να καταφέρει να αξιοποιήσει τέτοιους χώρους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που μέχρι σήμερα αποτελούσαν περιθωριοποιημένα σημεία της Αθήνας αλλά απειλούσαν και τη δημόσια υγεία και να δημιουργήσει τόπους πρασίνου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις βασισμένες στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα.

Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά τα οποία, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζουν στο 100%, έπειτα, για τέσσερις ώρες στο 80% και αποδίδουν το 25% έως το πρωί.

Στο πάρκο τοποθετήθηκαν διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου και εξασφαλίστηκε παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν