Χαντάβας: Αποθήκευση και ΑΠΕ, συνδυασμός για την ενεργειακή μετάβαση

Η Enel μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα καινοτόμο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει άμεσα σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη…

Για τον τρόπο με τον οποίο η Enel Green Power συμπεριλαμβάνει στα στρατηγικά της πλάνα την αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες, μίλησε o επικεφαλής Ευρώπης Αριστοτέλης Χαντάβας, κατά τη διάρκεια του workshop που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ με θέμα: «The Role of Energy Storage in Advancing Large Scale RES Penetration».

«Ο συνδυασμός αποθηκευτικών σταθμών με μπαταρίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως ένα ενιαίο έργο (BESS+ RES), αποτελεί λύση κλειδί για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η θέσπιση του Clean Energy Package από την ίδια την ΕΕ», είπε ο κ. Χαντάβας.

Κατά τον ίδιο η Enel, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παγκοσμίως, πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, με πληθώρα έργων σε προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο, λέγοντας :

«Η εμπειρία και η πρόθεση της εταιρείας για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τα εν λόγω συστήματα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ για τη χώρα.

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με άμεσα και προφανή οφέλη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, αλλά και τον τελικό καταναλωτή».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαντάβας έκανε λόγο και για μία καινοτόμα τεχνολογία, τις Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ).

Πρόκειται για ένα συνδυασμό μπαταριών με μονάδες ΑΠΕ που προσφέρουν ευστάθεια συστήματος με άμεση απόκριση ισχύος, εξαλείφοντας εξολοκλήρου το πρόβλημα της μεταβλητότητας των ΑΠΕ.

Οι μονάδες αυτές είναι ικανές να παρέχουν γενικότερη ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, συνεισφέροντας στην μείωση των αναγκών για διασυνδέσεις και εισαγωγές ενέργειας, ελαχιστοποιώντας έτσι και το κόστος προμήθειας ενέργειας από το εξωτερικό.

Τα εν λόγω συστήματα έχουν μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις υποδομής και έχουν ταχύτατο χρόνο υλοποίησης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως : «η Enel μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα καινοτόμο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει άμεσα σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν