Χάρης Θεοχάρης στη «Βραδυνή της Κυριακής»: «Το σχέδιο για να σωθεί ο Τουρισμός »

«Συστήνουμε ευελιξία και κατανόηση. Να μετατρέψουμε τις ακυρώσεις σε αναβολές».

Του  ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Την  αισιοδοξία του ότι μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης ο Τουρισμός στη χώρα θα πάρει ξανά μπροστά από εκεί που βρισκόταν, εκφράζει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. 

Στην ουσία, μέσω της «Βραδυνής της Κυριακής», ο υπουργός Τουρισμού προαναγγέλλει νέα μέτρα στήριξης σε βασικές τουριστικές υπηρεσίες, «έκτακτη μείωση του ΦΠΑ στις βασικές τουριστικές υπηρεσίες (εισιτήρια μετακινήσεων, διαμονή, εστίαση) ή φορολογικού τύπου ελαφρύνσεις.  «Αυτό, θα εξετασθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού πλάνου για την ανάκαμψη τους Οικονομίας γενικότερα και του Τουρισμού ειδικότερα», τονίζει με έμφαση. 

Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει  πως όταν  νικηθεί ο ιός, τότε υγιείς και ασφαλείς οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν ξανά. Πιθανότατα, μάλιστα, με μεγαλύτερη συχνότητα, μαζικότητα και ενθουσιασμό από ό,τι πριν. 

Για αυτό το λόγο, το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει νέες διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης του ελληνικού Τουρισμού, για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. «Μόλις δοθεί το σύνθημα λήξης του συναγερμού για την επιδημία, θα είμαστε έτοιμοι». 

Κύριε υπουργέ, η πανδημία πλήττει, ίσως χειρότερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της εθνικής Οικονομίας, τον Τουρισμό. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το μέγεθος της ζημίας;

«Κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι “Μείνετε στο σπίτι σήμερα, για να μπορείτε να ταξιδεύετε αύριο” (“Stay home today so you can #TravelTomorrow”). Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό, τίποτα πιο ουσιώδες που θα μπορούσαμε να πούμε. Για τη χώρα μας το μήνυμα πρέπει να είναι ακόμα πιο τολμηρό: “Μείνε σπίτι, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σήμερα από την υγεία σου. Μείνε υγιής για να συνεχίζεις να ζεις προσφέροντας, αγαπώντας, ταξιδεύοντας”. Γιατί οι ανθρωπιστικές αυτές αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας, που ξεπήδησαν σε αυτούς τους βράχους, εδώ συνεχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο. Πάνω από όλα, η υγεία. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει  προσωπικά την πρωτοβουλία να πάρει πρωτοφανή μέτρα, και αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο η απολύτως ενδεδειγμένη επιλογή για το τώρα, αλλά και ένα κεφάλαιο για το αύριο. Με την έγκαιρη λήψη μέτρων έχουμε αυξημένες πιθανότητες να κερδίσουμε χρόνο, να περιορίσουμε τη διάρκεια της κρίσης και την παύση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα καταφέρνει  σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία  να μην είναι βήματα πίσω από τις εξελίξεις, να μην έχει βρεθεί ανέτοιμη, ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη. Χωρίς να υπολογίζει ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε παράπονα, ούτε επικρίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την πλειονότητα των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Έθεσε πάνω από όλα τον άνθρωπο και λειτούργησε, τολμώ να πω, σαν οικογενειάρχης για όλους τους Έλληνες. Διότι οφείλουμε στους γύρω μας, τους αγαπημένους μας, να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας. Να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα  όσο δύσκολο και όσο δυσάρεστο και εάν μας φαίνεται. Μένουμε σπίτι, λοιπόν, προσωρινά, για να μπορέσουμε να κάνουμε σχέδια,  να κάνουμε όνειρα. Και όταν το κακό περάσει, όταν η Ιατρική και η Επιστήμη θα έχουν καταφέρει να νικήσουν τον ιό, τότε υγιείς και ασφαλείς οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν ξανά. Πιθανότατα, μάλιστα, με μεγαλύτερη συχνότητα, μαζικότητα και ενθουσιασμό από ό,τι πριν». 

Θα λέγατε πως αισιοδοξείτε, ενώ η τουριστική βιομηχανία καταρρέει παγκοσμίως;

«Κατ’ αρχάς, να τονίσω ότι ενόσω γύρω μας νοσούν συμπολίτες μας, όταν η πανδημία σαρώνει σε χώρες της μεσογειακής ζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι φυσιολογικό -και πρέπον- να εστιάζουμε στα μέτρα προστασίας. Να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και τις όποιες προόδους σημειώνονται ως προς τη φαρμακευτική αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση του ιού. Ωστόσο, καμία κρίση, ποτέ, όσο σοβαρή και εάν ήταν, δεν κράτησε για πάντα. Ούτε κατέπνιξε οριστικά τη βούληση της ανθρωπότητας για ζωή, για ευημερία, για πρόοδο. Λέω, λοιπόν, ότι είμαι αισιόδοξος, υπό τις σωστές προϋποθέσεις και με όλες τις επιφυλάξεις, ότι ο ελληνικός Τουρισμός θα είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη που θα αρχίσει να δουλεύει, από την επαύριο κιόλας της νίκης επί του κορωνοϊού. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα τεθεί η Ελλάδα σε τροχιά αποκλιμάκωσης ως προς την έξαρση της νόσου, δηλαδή όσο πιο γρήγορα η πατρίδα μας βρεθεί στη φάση που βρίσκεται σήμερα η χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία -και εννοώ την Κίνα- τόσο το καλύτερο για τον Τουρισμό μας. Γνωρίζετε πως ήδη στην Κίνα, χιλιάδες αξιοθέατα, κινηματογράφοι, ακόμη και ξενοδοχεία, επιστρέφουν σταδιακά σε ρυθμούς κανονικής λειτουργίας». 

Ποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό σκοπεύετε να πάρετε;

«Εξετάζουμε μεθοδικά  όλες τις επιλογές, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση για κάθε περίπτωση.  Είναι ευνόητο ότι π.χ. μία έκτακτη μείωση του ΦΠΑ στις βασικές τουριστικές υπηρεσίες (εισιτήρια μετακινήσεων, διαμονή, εστίαση) ή οι φορολογικού τύπου ελαφρύνσεις κ.λπ., θα ανακούφιζαν όσους έχουν πληγεί από τις συνέπειες της επιδημίας. Aυτό όλο θα εξετασθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού πλάνου για την ανάκαμψη της Οικονομίας γενικότερα και του Τουρισμού ειδικότερα. Είναι βέβαιο ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον έως το Νοέμβριο – κάτι που, ούτως ή άλλως, αποτελούσε για εμάς καίριο στρατηγικό στόχο και δουλεύουμε γι’ αυτό από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα στο υπουργείο Τουρισμού. Ωστόσο, πέρα από τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μελετούμε και σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν κάποιες παραμέτρους. Και πρώτα από όλα, το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Χωρίς υπερβολή, αυτή την περίοδο -και για ένα χρονικό διάστημα που, δυστυχώς, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει- νοσεί το μεγαλύτερο μέρος τους ανθρωπότητας. Στις ΗΠΑ, το κράτος ετοιμάζεται να δώσει στην αγορά την πιο ισχυρή “ένεση” ρευστότητας στην ιστορία. Στην Ευρώπη, ξεκινά μια εκστρατεία εναντίον των ακυρώσεων στις τουριστικές κρατήσεις. Με δύο λόγια, ο κορωνοϊός αναγκάζει τα κράτη να δείξουν αλληλεγγύη, εφόσον η αναμενόμενη ύφεση δεν αφορά μεμονωμένες χώρες, αλλά π.χ. ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και συνολικά την παγκόσμια Οικονομία. Προφανώς, κάποιες χώρες θα βγουν από την κρίση με λιγότερες απώλειες σε σχέση με άλλες, φαντάζομαι ότι, ακριβώς, όπως η πανδημία επέφερε πρωτοφανείς ανακατατάξεις σε κάθε τομέα της ζωής, ατομικής και κοινωνικής, άλλο τόσο πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανάκαμψη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια, σε επίπεδο κρατών, επιχειρήσεων κ.ο.κ. Πιστεύω ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, η ταχύτερη επούλωση των πληγών που θα αφήσει η πανδημία, είναι και μια ευκαιρία να επιδειχθεί αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που θα έχει ποτέ η Οικουμένη να αποδείξει ότι το πιο ισχυρό συμφέρον είναι το γενικό, το πανανθρώπινο. Και αυτό δεν είναι ρομαντισμός και ευσεβής πόθος. Οι ευρύτερες συνεργασίες είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα κράτη έξω από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν. 

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος που θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα, ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει έγκαιρα τα προβλήματα, ενώ έχει αποδείξει πως δεν χάνει, ούτε σπαταλά ευκαιρίες. Συνεπώς, μπορώ να διαβεβαιώσω τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, επιχειρηματίες και εργαζομένους, ότι δουλεύουμε για το δικό τους συμφέρον. Κάνουμε ήδη και θα κάνουμε τα πάντα, για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. “Βάζουμε πλάτη”, για να το πω λαϊκά, με κάθε μέσον που διαθέτουμε ως Πολιτεία, για να στηρίξουμε τον Τουρισμό. Ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από την Οικονομία του Τουρισμού. Και δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε καν το περιθώριο να τον απογοητεύσουμε». 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα των μαζικών ακυρώσεων ταξιδιών, τουριστικών πακέτων κ.λπ. στην Ελλάδα; 

«Όπως είπα, δυστυχώς, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα ή πότε θα υποχωρήσει και θα ελεγχθεί η πανδημία. Και αυτό, αντικειμενικά, καθιστά, προς το παρόν, επισφαλή, αν όχι απευθείας μάταιη, οποιαδήποτε απόπειρα προγραμματισμού, σχεδιασμού κ.λπ. Ωστόσο, αυτό που εμείς συστήνουμε ως υπουργείο Τουρισμού είναι η ευελιξία και η κατανόηση. Πέρα από τα νομικώς ισχύοντα, τα δικαιώματα πελατών και επιχειρήσεων, το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά στο τέλος της κρίσης είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τους φιλοξενούμενούς μας. Αν καταφέρουμε, σε πνεύμα κατανόησης, να μετατρέψουμε μεγάλο μέρος των αιτημάτων για ακύρωση σε μια ανοιχτή διευθέτηση, δηλαδή σε αναβολή αντί της ματαίωσης του ταξιδιού, της διαμονής ή του τουριστικού πακέτου, τότε θα έχουμε σημειώσει μια σημαντική νίκη. Και, το κυριότερο, θα έχουμε μεταδώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ένας προορισμός όπου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, έχει τους πιο φιλόξενους οικοδεσπότες στον κόσμο». 

Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε τη μετα-κορωνοϊό κατάσταση; 

«Στο υπουργείο Τουρισμού δεν αισιοδοξούμε απλώς, εργαζόμαστε πυρετωδώς και συστηματικά. Αναπροσαρμόζουμε το στρατηγικό μας σχέδιο, θέτουμε νέους στόχους, προγραμματίζουμε δράσεις για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, ετοιμάζουμε νέες καμπάνιες προώθησης του ελληνικού Τουρισμού, παίρνουμε διεθνείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Γενικώς, στοχεύουμε να είμαστε καθόλα έτοιμοι, αμέσως μόλις δοθεί το σύνθημα λήξης του συναγερμού για την επιδημία, προκειμένου να επανεκκινήσουμε άμεσα, σε ρυθμό πρόσω ολοταχώς, τις μηχανές της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο Τουρισμός θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε. Υπενθυμίζω ότι πριν την εξάπλωση της επιδημίας οι επιδόσεις ήταν εξαιρετικές: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο του 2020 είχαμε εντυπωσιακή αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, αλλά και των αφίξεων. Οι εισπράξεις ανέβηκαν κατά 24,4% και οι αφίξεις κατά 19,7%». 

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν