ΔΕΘ: Μέτρα – ασπίδα για τα νοικοκυριά στο «καλάθι» της ΔΕΘ – Σε πρώτο πλάνο η Οικονομία

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Το Μαξίμου θεωρεί ότι για τους πολίτες σημασία έχουν τα χρήματα στην τσέπη τους και όχι η ατζέντα της αντιπολίτευσης  

Η Οικονομία είναι αυτή που θα καθορίσει την ουσιαστική πολιτική ατζέντα και θα κρίνει τις εξελίξεις, και κατ’ επέκταση το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αυτό πιστεύουν ακράδαντα στο επιτελείο του πρωθυπουργού και θεωρούν πως τα σημερινά προβλήματα που προκαλούν οι υποκλοπές και δευτερευόντως το Προσφυγικό, μπορούν να ξεπεραστούν εάν και εφόσον η κυβέρνηση πετύχει τους οικονομικούς της στόχους.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η Οικονομία θα είναι το επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς τόσο τη δυνατότητα της χώρας να ανταπεξέλθει στο δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσει όσο και την εικόνα της κυβέρνησης και της Ν.Δ. στην κοινωνία. Το Μαξίμου θεωρεί ότι αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος είναι το «εάν οι πολίτες έχουν χρήματα στην τσέπη τους για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους», και όχι η ατζέντα της αντιπολίτευσης με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις… Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Κατάρ, στέλνοντας μήνυμα εξωστρέφειας, ξεκαθαρίζοντας, όπως λένε συνομιλητές του, ότι δεν επηρεάζει η εσωτερική επικαιρότητα το κυβερνητικό έργο, δεδομένου ότι αναμένονται συμφωνίες για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η χώρα εν όψει του δύσκολου, σε όλα τα επίπεδα, χειμώνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες, και θα αφορούν στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα μέσω του fuel pass 3, και στη νέα ενίσχυση περίπου 2 εκατ. οικονομικά ευάλωτων πολιτών, που τον περασμένο Απρίλιο ήταν δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας». Θα δοθεί στο τέλος του έτους, και θα φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των κυβερνητικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, οι δύο βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μετά τους ιδιωτικούς, και στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους συνταξιούχους, επίσης από το 2023. Η αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 6%-6,5% και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και για τους συνταξιούχους σε 270 εκατ. ευρώ, συνολικό κόστος 470 εκατ. ευρώ. Για τον ιδιωτικό τομέα το κόστος του μέτρου φτάνει τα 732 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η αύξηση συντάξεων με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους το 2023, αθροίζεται σε 870 εκατ. ευρώ. Υπό συζήτηση είναι ακόμη στο οικονομικό επιτελείο, η κατάργηση της παρακράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που, εάν θα γίνει, θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους δεν θα υπάρξει παροχή αναδρομικών πέραν αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενώ το οικονομικό επιτελείο ζητά από όλους τους υπουργούς αυτοσυγκράτηση και «σχεδιασμό με το βλέμμα στο μέλλον», ήτοι στις δυσκολίες που θα προκύψουν. Υπουργοί όπως ο Θ. Σκυλακάκης επιχειρούν να φρενάρουν τις προσδοκίες για μεγάλες παροχές εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των εσόδων, δεδομένου, όπως λένε συνομιλητές του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ότι στα φορολογικά υπερ-έσοδα περιλαμβάνονται και αυτά που δεν είναι τακτικά, αλλά έκτακτα, όπως οι τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που αντί για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, μετακινήθηκαν για Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η καλύτερη απόδοση φόρων του 2021 που εισπράχθηκαν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, η εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δηλαδή, η δυναμική τους δεν είναι εξασφαλισμένη για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Ίσως σας ενδιαφέρουν