Δύο συν μία κινήσεις για την αύξηση των μισθών

Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μισθωτών

Με μια σειρά παρεμβάσεων επιδιώκει η κυβέρνηση να στηρίξει τα εισοδήματα των μισθωτών, απέναντι στο ενεργειακό κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει και τις τιμές σε βασικά αγαθά.

Τα νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή σε δόσεις ανάλογα βέβαια και με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς στόχος είναι να ληφθούν υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Δύο από τις παρεμβάσεις – δηλαδή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η περαιτέρω μείωση των εισφορών – θα τεθούν το προσεχές διάστημα σε εφαρμογή. Θα ακολουθήσει πιθανότατα στις αρχές του 2023 η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με κερδισμένους όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Αναλυτικά οι κινήσεις που θα γίνουν για τη στήριξη των μισθωτών είναι οι ακόλουθες:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αύξηση έχει δοθεί την 1η Ιανουαρίου με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 2% και να διαμορφώνεται στα 663 ευρώ (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση). Τώρα αναμένεται να αποφασιστεί μια «σημαντική» – όπως σημειώνει η κυβέρνηση – δεύτερη αύξηση, ώστε να στηριχτούν περισσότεροι από 500.000 χαμηλόμισθοι. Παράλληλα με συλλογικές συμβάσεις οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνούν το ύψος των αμοιβών σε υψηλότερα επίπεδα από τον κατώτατο μισθό.

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή τη στιγμή το ύψος των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο. Ωστόσο απο τον Ιούνιο θα υποχωρήσει σε 3% για τους εργοδότες και σε 3% για τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί πως από το 2020 μέχρι τώρα οι εισφορές έχουν μειωθεί κατα 3.9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2023 το «ψαλίδι» σωρευτικά να έχει φτάσει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2023. Η εισφορά αυτή τη στιγμή παραμένει «παγωμένη» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο στόχος είναι τη νέα χρόνια να υπάρξει οριστική κατάργηση και μάλιστα το μέτρο να επεκταθεί σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν