Elpen: Προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ενθαρρύνουν την κλιμάκωση των επενδύσεων

Όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Elpen και πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, κατά την τοποθέτησή του, στο διάλογο, με πρωτοβουλία της ΕΕ με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού

Για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος έχει επηρεαστεί δραματικά από τις πολιτικές συγκράτησης κόστους, που εφαρμόστηκαν από το 2009 στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Elpen και πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, κατά την τοποθέτησή του, στο διάλογο, με πρωτοβουλία της ΕΕ με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, οι επίτροποι Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι χωρών – μελών της Ε.Ε., της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των ασθενών και της ερευνητικής κοινότητας.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Elpen που συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας στο ευρωπαϊκό έδαφος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τρύφων.

Για να προσθέσει πως «Παρ΄ όλα αυτά, συνέχισε να επενδύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Συνεπώς, είναι καιρός να αναγνωριστεί ο ρόλος του στον εφοδιασμό της αγοράς. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται η προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο αγοράς, που θα ενθαρρύνουν την κλιμάκωση των επενδύσεων στην παραγωγή».

Σημειώνεται πως η Elpen ήταν μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών εταιρειών που εκπροσώπησαν την Ένωση “Medicines for Europe”, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην ΕΕ.

Οι εταιρείες μέλη της “Medicines for Europe” παράγουν το 70% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ε.Ε. και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19.

Παράλληλα, η εμπειρία της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δίνει πλέον προτεραιότητα στην επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στη Ευρώπη, ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Ταυτοχρόνως, όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών με τις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι οι βασικές προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, ικανής να εξασφαλίσει την επάρκεια των βασικών φαρμάκων είναι:

Η παροχή κίνητρων και οι ορθολογικές πολιτικές αγοράς, τα υποστηρικτικά επενδυτικά κονδύλια και το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες συντέλεσε στην αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής.

Περισσότεροι από 3 εκατ. ασθενείς κάλυψαν τις ανάγκες τους με ελληνικά φάρμακα που παράγονται από ελληνικά εργοστάσια. Και επιπλέον ο κλάδος ανταποκρίθηκε και σε επείγουσες ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν ελλείψεις.

Ίσως σας ενδιαφέρουν