Ένας στους δέκα Έλληνες δανείζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις του

Σύμφωνα με έρευνα της ΣΕΛΠΕ, το προηγούμενο εξάμηνο η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε

Την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλά ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αναγκάζονται να δανείζονται για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους επιβεβαιώνει άλλη μια έρευνα, αυτή τη φορά του ΣΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε ποσοστό 75% οι Έλληνες ξοδεύουν πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματος τους σε μηνιαία βάση ενώ ποσοστό 9% ξοδεύει πάνω από 100%, ουσιαστικά δηλαδή δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του.

Στο -38 διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής τον Ιούνιο του 2020, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης και την προηγούμενη μέτρηση, τον Οκτώβριο του 2019.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγράφει επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος το τελευταίο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η μείωση στον υπο-Δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν περιορισμένη στο -22, ενώ αντίθετα ο υπό-δείκτης προσδοκιών παρουσίασε μεγάλη πτώση και έπεσε στο -50.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση του οικονομικού σκέλους της κρίσης του COVID-19 οδήγησε σε μία οικονομική κατάσταση των καταναλωτών χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση στο καταναλωτικό κοινό για το επερχόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, φαίνεται ότι τόσο το προηγούμενο εξάμηνο η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε (πτώση ποσοστού από 32% σε 10%), όσο και ότι το επόμενο εξάμηνο η εκτίμηση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού είναι ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για τους ίδιους και τη χώρα (πτώση από 30% σε 11% και από 27% σε 16%). Εννέα στους δέκα καταναλωτές εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 2022.

Στα 388 ευρώ η συνολική μέση αξία αγορών

Ίσως σας ενδιαφέρουν