Energean: Νέες ερευνητικές δυνατότητες, με την εξαγορά του Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος

Δείτε επίσης

Την εξαγορά του συνολικού μεριδίου (50%) που κατείχε η Total στο Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, ολοκλήρωσε η Energean Oil & Gas, με τον CEO Μάθιο Ρήγα.

Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P η Energean κατέχει το 75% του Block 2, με την εταιρεία να καθίσταται και Διαχειριστής (Operator) της παραχώρησης, ενώ το υπόλοιπο 25% του Block 2 ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πιο αναλυτικά, η εξέλιξη αυτή, προσθέτει στον όμιλο της Energean νέες ερευνητικές δυνατότητες στην βασική περιοχή δραστηριοποίησής της, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι οικονομικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των ελάχιστων υποχρεωτικών εργασιών στην παραχώρηση είναι περιορισμένες.

Οι εργασίες που έχουν ως σήμερα πραγματοποιηθεί έχουν εξακριβώσει ότι το Block 2 περιέχει ένα τμήμα ενός δυνητικά μεγάλου στόχου σε αντικλινική δομή, η οποία έχει ήδη καλυφθεί τμηματικά από σεισμικά δύο διαστάσεων.

Η δομή αυτή εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή και στο οποίο η Energean, είναι Operator με ποσοστό 60%, ενώ αναμένει την κατακύρωση του γειτνιάζοντος θαλάσσιου Block 84F.R-EL που βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2019, όταν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι επρόκειτο να συμβεί με την πανδημία, η Energean είχε συμφωνήσει την απόκτηση την Edison E&P για 750 εκατ. δολάρια, μια σημαντική συμφωνία που εκτόξευσε την αποτίμηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο στην Αγγλία.

Όμως, λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2020, με την έλευση της πανδημίας, όλα άλλαξαν, καθώς το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν πια εξωφρενικό, καθώς η καραντίνα, λόγω της πανδημίας, πάγωσε την κατανάλωση πετρελαίου, βύθισε τις αποτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών και επηρέασε κάθε πετρελαϊκή δραστηριότητα στερεύοντας τη ρευστότητα του κλάδου.

Ωστόσο, το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την ελληνική εταιρεία, που πραγματοποιούσε τη μεγάλη αυτή συμφωνία, λίγο πριν την πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία και το πετρέλαιο, να την ολοκληρώσει, εξασφαλίζοντας, μεγάλες υπεραξίες, αφού λόγω της πανδημίας πέτυχε την καλύτερη δυνατή αποτίμηση.

Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Edison E&P ξεκίνησε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και με άλλους όρους, και σε όλη τη διάρκεια του 2020, πέρασε από σαράντα κύματα, για να ολοκληρωθεί με διαφορετικό τρόπο, τελικά πιο επικερδή για την Energean.

Ειδικότερα, το αρχικό τίμημα το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε γίνει η αρχική συμφωνία, για την απόκτηση της Edison E&P ήταν 750 εκατ. δολάρια.

Μετά ήρθε το 2020 που έφερε τα πάνω κάτω μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις τιμές του πετρελαίου μα βυθίζονται και οι συνέπειες στη ρευστότητα των πετρελαϊκών εταιρειών, να είναι άμεσες.

Πλέον το fund Neptune παρότι είχε συμφωνήσει, αρχικά να αγοράσει τις δραστηριότητες της Edison σε Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο, από την Energean, δεν μπορούσε πια να το κάνει.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν επιπλοκές, πολιτικής φύσης στην Αλγερία και δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει η απόκτηση της δραστηριότητας εκεί από την Energean.

Ταυτοχρόνως, τα νέα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την πτώση των τιμών του αργού, αναγκάζοντας την Edison να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, ώστε να αλλάξει η συνολική συμφωνία, και μετά από ολιγόμηνες διαπραγματεύσεις, να υπάρχουν πλέον σημαντικές διαφορές

Τελικά, με τα νέα δεδομένα, το τίμημα των 750 εκατ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί, μειώθηκε στα 284 εκατ. δολάρια, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η Energean περιλαμβάνοντα κοιτάσματα στη Β. Θάλασσα αλλά εξαιρείται το χαρτοφυλάκιο της Edison στην Αλγερία και στη Νορβηγία.

Επίσης, το τίμημα που θα καταβληθεί στην Edison μετά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Cassiopea στην Ιταλία, που αρχικά είχε προσδιορισθεί σε 100 εκατ. δολάρια, θα επανυπολογισθεί με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά και θα κυμανθεί μεταξύ μηδέν και 100 εκατ. δολαρίων.

Κατ ουσία, η Energean με τη νέα συμφωνία απέκτησε αποθέματα 230 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου με 282 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία προέβλεπε για 280 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τίμημα στα 750 εκατ. ευρώ.

Πέτυχε λοιπόν μια συμφωνία πολύ κοντά στην αρχική της, με πολύ μικρότερο κόστος και με όλη τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει.

Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Energean, με αυτή τη συμφωνία, αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στην Βόρεια Θάλασσα, εξασφαλίζοντας κυρίαρχη θέση στη Μεσόγειο και αυξάνοντας στα 850 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα αποθέματα του ομίλου, με το 70% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν