Ένωση Επιχειρηματιών: Καλωσορίζει τις φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις

Η Ελληνική Ένωση επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα και προτεραιότητα στη στήριξη των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων

Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι τελευταίες φορολογικές και ασφαλιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (E.EN.E), που έρχονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες αυτές, απηχούν πλήρως τις θέσεις και τοποθετήσεις της Ένωσης, καθώς αποτελούν οριζόντια μέτρα και αφορούν κυρίως τις υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, η E.EN.E υπογράμμισε πως οι υγιείς επιχειρήσεις οφείλουν να στηρίζονται και να ενισχύονται στρατηγικά, διότι εκείνες είναι αυτές οι οποίες καλούνται -και πάλι- να σηκώσουν γρήγορα το βάρος της ανάκαμψης και να αναπληρώσουν θέσεις εργασίας και χαμένα εισοδήματα.

Η Ελληνική Ένωση εξαρχής επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα και προτεραιότητα στη στήριξη των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων, καθώς ένας σημαντικός αριθμός των πληγέντων επιχειρήσεων δεν ήταν υγιείς ούτε προ της κρίσης της πανδημίας.

Στον άξονα αυτό είχε εισηγηθεί να υιοθετηθεί ένα μοντέλο στη βάσει του οποίου να δίδεται στήριξη κατά προτεραιότητα και κατά αναλογία σε επιχειρήσεις που προβαίνουν σε επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και διαθέτουν στοιχεία βιωσιμότητας (π.χ. λειτουργικά κέρδη, υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια και εξυπηρετίσιμο δανεισμό).

Ενώ, αντίστοιχα, είχε προτείνει να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που είτε επειδή είναι υγιείς, είτε επειδή είναι πολύ μεγάλες, δεν στηρίζονται καθόλου.

Άλλωστε, εκείνες είναι οι επιχειρήσεις που κρατούν όρθια την οικονομία, πραγματοποιούν επενδύσεις, παράγουν πλούτο, φορολογητέα ύλη, και πάνω από όλα θέσεις εργασίας, και, όπως έχει αποδειχτεί και στις δύο μεγάλες πρόσφατες κρίσεις, αποτελούν, την κύρια πηγή των δημοσίων εσόδων, στηρίζοντας αποφασιστικά την οικονομία και το κράτος, ακόμα και στις πλέον δύσκολες περιόδους και συγκυρίες.

Ειδικότερα, η μείωση της εταιρικής φορολογίας, τόσο άμεσα, μέσω της μείωσης τον φορολογικών συντελεστών, όσο και έμμεσα μετριάζοντας το ύψος της προκαταβολής φόρου αποτελούν μέτρα που φέρνουν έναν εξ ορθολογισμό στην φορολογία των επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Ε.ΕΝ.Ε που είχε διαχρονικά επισημάνει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις διευκολύνουν την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, βλέπει με ικανοποίηση ότι η συγκυρία χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το βάρος των παγίων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού, είχε προσεγγίσει το θέμα μέσω της μείωσης των οριακών φόρων.

Με αυτό τον άμεσο τρόπο, όμως, αφού ξεπεράστηκαν αυτές οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις -έστω και προσωρινά λόγω του κορωνοΐού- ο σκοπός επιτεύχθηκε. Ως εκ τούτου η Ε.ΕΝ.Ε. θεωρεί ότι η μείωση της εταιρικής φορολογίας μέσω οριακών φόρων δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Αναφορικά με την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης, θέλουμε να προτείνουμε να μειωθεί περαιτέρω και άμεσα, με την αυστηρή προϋπόθεση, αυτό το ισόποσο ποσό να δεσμεύεται η κάθε επιχείρηση να το επενδύσει μέσα σε 6-12 μήνες.

Αυτό δηλαδή να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την ευκαιρίας για να επενδύσουν περαιτέρω. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους, αποτελεί πάγια θέση της Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, η Ε.ΕΝ.Ε έχει εισηγηθεί μία αντίστοιχη προσέγγιση μέσω μείωσης των οριακών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων στην εργασία. Η μείωση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και σε μισθολογικές αυξήσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Στον άξονα αυτό, η παγίωση και η περαιτέρω μείωση των συντελεστών θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα βοηθήσουν στην δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων, μεταξύ άλλων, για την ανάσχεση και την αντιστροφή του «Brain Drain».

Οι οριακοί φόροι στον χώρο της εργασίας παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, προτείνουμε η κυβέρνηση να προβεί σε επιπρόσθετη μείωση αυτών για να ενισχύσει την αναπτυξιακή.

Αποτελεί ανάχωμα για την επιχειρηματικότητα και στρέβλωση όταν για να λάβει ένας εργαζόμενος ένα ευρώ αύξηση να καλείται η εταιρεία να επιβαρύνεται κατά δύο ή ακόμα και τρία ευρώ.

Με το ερώτημα να παραμένει πως θα προσλάβει μια ελληνική εταιρεία μεγάλο αριθμών εργαζομένων ή πως θα δώσει τα κατάλληλα κίνητρα σε αυτούς; Δηλαδή η ως άνω πρόταση αποτελεί κλειδί για την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση, με την ρύθμιση της περί αναστολής για ένα εξάμηνο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων, ακριβώς αυτό άρχισε να πράττει, καθώς και αυτό αποτελεί μέτρο μείωσης οριακών φόρων στην εργασία.

Καλούμε την κυβέρνηση να επεκτείνει αυτό το μέτρο για τους πρώτους 24 μήνες πρόσληψης ανέργων, μέχρι να καταφέρει να μειώσει περαιτέρω τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στην εργασία.

Ταυτοχρόνως, προτείνουμε να εφαρμόσει αυτό το μέτρο οριζόντια για όσες επιχειρήσεις προβούν σε αύξηση μισθών μέχρι το τέλος του χρόνου. Να υπάρξει δηλαδή, αναστολή πληρωμής των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για το επιπλέον εισόδημα.

Αυτό το μέτρο σίγουρα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην καθολική μείωση της αδήλωτης εργασίας σε όλα τα επίπεδα και να
δώσει επιπλέον εισόδημα στους εργαζόμενους, ενισχύοντας τη δυναμική της οικονομίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν