ΕΤΕ : Ισχυρό τρίμηνο με κέρδη 578 εκατ. ευρώ και άνοδο 42% σε ετήσια βάση

Δείτε επίσης

Για μία ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ολοκληρωθεί το πρώτο 3μηνο του 2022, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους διεθνείς επενδυτές, διευκρινίζοντας για μια ακόμη φορά πως η τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Η δημιουργία σημαντικών οργανικών και επαναλαμβανόμενων κερδών του πρώτου τριμήνου ήταν αποτέλεσμα εμπροσθοβαρών κινήσεων της Εθνικής Τράπεζας», είπε ο κ. Μυλωνάς, λέγοντας:

«Η Εθνική έχει αποσβέσει το κόστος από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αλλά και το κόστος για το πέρασμα στα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ήδη, όλο το κόστος από το σχήμα Frontier (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6 δισ.) αλλά και της νέας τιτλοποίησης κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ έχουν πλήρως απορροφηθεί από τον ισολογισμό στην τράπεζα, χωρίς να επιφέρουν καμία κεφαλαιακή επιβάρυνση.

Αντίθετα, απελευθερώνουν κεφάλαια και η Εθνική θα γράψει φέτος και το 2022 κεφαλαιακή ενίσχυση 170 μονάδων βάσης από τις συναλλαγές του Frontier (ολοκλήρωση το γ’ τριμ. 2021) και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παράλληλα, μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια θα έχει και η νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022, όπως και η απόσβεση του φετινού αναβαλλόμενου φόρου».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Εθνικής, διευκρίνισε πως η Τράπεζα με κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ ενισχύει μέσω της οργανικής της ανάπτυξης τα κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι πάνω από το 17% και μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεπεράσει το 18% το 2022.

Κατόπιν, επανέλαβε την πρόβλεψη της τράπεζας για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και εξής, με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος εξήγησε, ότι η ΕΤΕ έχει λάβει στρατηγική απόφαση να αναπτυχθεί εντός Ελλάδος, χωρίς να σχεδιάζεται κάποια εξαγορά ή επέκταση στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας:

«Στόχος μας παραμένει η Εθνική Τράπεζα να είναι η Τράπεζα Πρώτης Επιλογής στην Ελλάδα, σύμφωνα και με την κωδική ονομασία του στρατηγικού πλάνου, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εστιάζει, σε αυτή τη φάση, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα online υποστήριξης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για end-to-end χρηματοδότηση»

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μυλωνάς, έκανε λόγο για την ποιότητα του ενεργητικού, σημειώνοντας ότι η ΕΤΕ κατάφερε να παρουσιάσει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2021 προς αρχές του 2022 και, σίγουρα, κάτω του 5% μέχρι την προθεσμία που έχουν θέσει η ευρωπαϊκές αρχές.

Μάλιστα, σε αυτό θα συμβάλει τόσο η νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022 όσο και η σημαντικά μικρότερη από την αναμενόμενη δημιουργία κόκκινων δανείων από την πανδημία,

καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σχεδόν το σύνολο των δανείων που ήταν σε αναστολή σήμερα εξυπηρετείται και η πρόβλεψη για τα νέα κόκκινα δάνεια μειώνεται συνολικά γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.

Κατ αυτό τον τρόπο, η Εθνική μπόρεσε να εκταμιεύσει νέα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ποσό που θα αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια και το μικρότερο σε στεγαστικά και καταναλωτικά.

Τελικά, το συνολικό ποσό για το έτος θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, μέγεθος που θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα δε με το στρατηγικό πλάνο της Εθνικής, η χρηματοδότηση θα αφορά σε επενδυτικά σχέδια του Ταμείου, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην τεχνολογία, αλλά και στην υποστήριξη για αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της πελατείας της.

Πιο αναλυτικά, στα 578 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 42% σε ετήσια βάση.

Ταυτοχρόνως, η τράπεζα εμφάνισε οργανικά κέρδη ύψους 95 εκατ. ευρω, ενώ ενέγραψε και κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα ύψους 491 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή και την πώληση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, σε 294 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας το όφελος από τη συμμετοχή της ΕΤΕ στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO III) και την ανατιμολόγηση των καταθέσεων προθεσμίας.

Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης αντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΑ), λόγω της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ.

Παρά τη διατήρηση του γενικού απαγορευτικού κατά το Α’ τρίμηνο 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση στα 67 εκατ. ευρώ

Η σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-9% σε ετήσια βάση) αντανακλά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού (-17% σε ετήσια βάση).

Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στο 52,1% κατά το Α’ τρίμηνο 2021

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 491 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2021, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή και την πώληση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).

Προβλέψεις απομείωσης ύψους 77 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2021, ήτοι 114μ.β. επί του μέσου όρου δανείων μετά από προβλέψεις, σε επίπεδα σύμφωνα µε το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα για το 2021.

Τα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 42% σε ετήσια βάση, σε 95 εκατ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΤΕ για οργανικά κέρδη ύψους 490 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου το 2022.

Η μείωση των ΜΕΑ στην Ελλάδα συνεχίστηκε, με το υπόλοιπο ΜΕΑ να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (ήτοι 1,5 δισ. ευρώ ( μετά από προβλέψεις). Η οργανική μείωση ΜΕΑ διατηρήθηκε κατά το Α’ τρίμηνο 2021, συντελώντας στη μείωση ΜΕΑ σε 4,1 δισ. ευρώ (, εκ των οποίων τα ρυθμισμένα ΜΕΑ που παρουσιάζουν καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ ( (37% του συνόλου).

Ο δείκτης ΜΕΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 13,3%1 (μείωση κατά 50μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 13,1%1 σε επίπεδο Ομίλου. Στην Ελλάδα, ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε κατά 200μ.β. περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε 64,8%

Η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών παραμένει ενθαρρυντική, καθώς

Η Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες μετά τη λήξη των προγραμμάτων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ να ανέρχονται σε μόλις 0,3 δισ. ευρώ.

Ο Δείκτης CET1 στο 16,1%2, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ανέρχεται σε 17,1%, ενώ ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 16,1%2, ενσωματώνοντας την επίπτωση για το 2021 του ΔΠΧΑ 9 το Α’ τρίμηνο 2021.

Με πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (fully loaded), ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 14,0%2, με τον συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 17,1%2, υπερβαίνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις3 για το 2021 κατά τουλάχιστον 600μ.β.

Ίσως σας ενδιαφέρουν