ΕΥΑΘ: Εστιάζει στον επενδυτικό σχεδιασμό προνοώντας τις πληθυσμιακές ανάγκες

«Οι στόχοι μας για μείωση 20% του υδατικού και 50% του ανθρακικού μας αποτυπώματος έως το 2030 είναι αδιαπραγμάτευτοι», είπε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στο «Vradini.gr»

Για τη διασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες, προνοώντας τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλός Άνθιμος Αμανατίδης, εστιάζοντας στον επενδυτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Οι στόχοι μας για μείωση 20% του υδατικού και 50% του ανθρακικού μας αποτυπώματος έως το 2030 είναι αδιαπραγμάτευτοι», είπε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στο «Vradini.gr», διευκρινίζοντας πως με σειρά ενεργειακών και περιβαλλοντικών επεμβάσεων στις εγκαταστάσεις, θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια το ανθρακικό αποτύπωμα της ΕΥΑΘ.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε πως εκσυγχρονίζοντας τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, έθεσε τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή της εταιρίας.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, μίλησε για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Εγνατίας στο Συντριβάνι, σημειώνοντας πως το νέο κτίριο, θα παραδοθεί το 2023 στους Θεσσαλονικείς, παραπέμποντας στο παλιό, όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Μάλιστα, επισήμανε πως εξωτερικά το νέο κτίριο θα αποτελείται από συνδυασμό υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία.

Κατόπιν έγινε λόγος για το διπλό έργο της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων Ωραιοκάστρου και Φιλοθέης, και το οποίο θα αυξήσει την παροχετευτικότητα στις δύο αυτές περιοχές, επιτρέποντας μελλοντικά την κάλυψη και νέων, μη εξυπηρετούμενων σήμερα περιοχών.

Σημειώνεται πως κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων του 2020, στους οικονομικούς αναλυτές, τονίστηκε πως η ΕΥΑΘ διατήρησε σταθερά υψηλό τον κύκλο εργασιών και τη μερισματική της απόδοση, μια χρονιά υφεσιακή για τους τζίρους των περισσότερων εταιρειών, λόγω πανδημίας και συρρίκνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος του ομίλου, ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ έναντι 72,7 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή χρήση, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 1,07%, με το κόστος των πωλήσεων να φτάνει στο ποσό των 44,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,6 εκατ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση 1,54%.

Υπενθυμίζεται πως η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε., δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1998.

Προήλθε από τη συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (είχε προηγηθεί το 1997 η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.).

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2001, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερους από 1,2 εκατ. πολίτες. Στον τομέα της ύδρευσης διαχειρίζεται καθημερινή κατανάλωση νερού 250.000 κ.μ., 510.000 υδρόμετρα και ένα δίκτυο διανομής μήκους 2.700 χλμ.

Στον τομέα της αποχέτευσης επεξεργάζεται καθημερινά 190.000 κ.μ. αστικών λυμάτων, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μήκους 1.600 χλμ. Λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα και μια για βιομηχανικά.

Πιστή στις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ταμειακή βάση. Η αντίληψή της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμπορεύεται με την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών της στόχων, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν