ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ, επέκταση δικτύου και «έξυπνοι υδρομετρητές»

Δείτε επίσης

Για το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΔΑΠ την προσεχή δεκαετία, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χάρης Σαχίνης(φωτό) μαζί με τον αν. διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Τόσιο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνέντευξης.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΥΔΑΠ και δημοσίου με τις οποίες κλείνει μια εκκρεμότητα σχεδόν 16 ετών, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει και τα επόμενα 20 χρόνια», είπε ο κ. Σαχίνης, για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040, λέγοντας :

«Πρόκειται για μια win win συμφωνία για την ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο, αλλά και τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές αλλά και τους μετόχους, καθώς είμαστε μια εισηγμένη εταιρεία».

Με τη συμφωνία αυτή, προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, τουλάχιστον 35% χαμηλότερη, σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8εταία, καθώς το κόστος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μιλώντας για το επενδυτικό πλάνο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, έκανε λόγο για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% σε βάθος δεκαετίας, αν και ήδη στην 5ετία θα υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά και στον δεκαπλασιασμό του ρυθμού προώθησης των επενδύσεων, από 25 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα σημερινά δεδομένα, σε περίπου 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία πλέον προσαρμόζει το καταστατικό της, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, ώστε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με το μοντέλο ΣΔΙΤ, ποντάροντας στην μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία της, έχοντας βάλει στο στόχαστρο το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, ύψους 700 εκατ. ευρώ αλλά και σε αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι άξονες σχετίζονται με «πράσινες» και «ψηφιακές» παρεμβάσεις, με την ΕΥΔΑΠ να προσδοκά ότι εν μέρει θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αναφορικά με τα αποχετευτικά, αυτά απορροφούν πόρους, έως και 90%, από το ΕΣΠΑ και την Ε.Ε

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σαχίνης, μίλησε για τα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική, που υλοποιούνται, προωθούνται, σχεδιάζονται ή έπονται συνολικά projects 700 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή 4 νέων κέντρων επεξεργασίας λυμάτων, που αφορούν σε πάνω από 400 χιλ. κατοίκους και σε 1.300 χλμ δικτύων.

Μάλιστα εντός του 2020 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα δίκτυα σε Σπάτα- Αρτέμιδα-Παλλήνη, ύψους168 εκατ. ευρώ, μπήκε στη β’ φάση κατασκευής το έργο στα Γλυκά Νερά, ενώ μέσα στο 2021 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους Δήμους Ν. Μάκρης-Μαραθώνα, ύψους 73 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εντός διμήνου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, ύψους 28 εκατ. ευρώ και αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για την κατασκευή ΚΕΛ σε Ραφήνα και Μαραθώνα, ύψους 90 εκατ. ευρώ και 52 εκατ. ευρώ, έκαστος.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της αντικατάστασης δικτύου, με τους λεγόμενους «έξυπνους υδρομετρητές»,προβλέποντας πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα υπάρχουν εξελίξεις στο ως προς την εγκατάσταση χιλιάδων «έξυπνων μετρητών», ενώ ειδικά από το 2025 και έπειτα όλοι οι μετρητές θα αντικαθίστανται με νέας γενιάς τεχνολογία.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία κατέγραψε ισχυρό κύκλο εργασιών το 2020, που ανήλθε στα 330,3 εκατ. ευρώ από 323,7 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%.

Διαθέτει δυνατή ταμειακή θέση με 462 εκατ. ευρώ ταμείο και ταμειακά ισοδύναμα, ενώ χωρίς τις προβλέψεις απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων λόγω πανδημίας και για το αδιύλιστο νερό στην περίοδο 2013-2020, ο δείκτης Adjusted EBITDA θα είχε διαμορφωθεί στα 111,8 εκατ. ευρώ από τα 110,3 εκατ. ευρώ το 2019.

Τέλος, πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους ή /και επιστροφής κεφαλαίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, με 6,8% μερισματική απόδοση βάσει όμως της τιμής στο ΧΑ την 31/12/2020.

Ίσως σας ενδιαφέρουν