ΦΠΑ: 1η Ιουλίου αλλάζουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Δείτε επίσης

Από την 1η Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι νέες τροποποιήσεις της Οδηγίας ΦΠΑ για τις διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Μεταξύ αυτών των αλλαγών η χρέωση ΦΠΑ και στα μικροδέματα αξίας χαμηλότερης των 22 ευρώ -όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ – και η μείωση των σημερινών ορίων αξίας εξ αποστάσεως πωλήσεων ανά χώρα (35.000-100.000 ευρώ) σε 10.000 ευρώ εκτός των οποίων οι επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές σε άλλα κράτη μέλη, οφείλουν να χρεώνουν ΦΠΑ του κράτους μέλους παράδοσης του αγαθού, να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ και να αποδίδουν ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή.

Ο γενικός κανόνας που εφαρμόζεται για τις ηλεκτρονικές αγορές από άλλη χώρα της Ε.Ε σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη σχετική διευκρινιστική ενότητα της Κομισιόν για το ηλεκτρονικό εμπόριο αναφέρει πως «αν η εταιρεία από την οποία πραγματοποιείτε την αγορά πωλεί εμπορεύματα αξίας πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό στη χώρα σας, όπου γίνεται και η παράδοση των εμπορευμάτων, δεν μπορεί να χρεώσει ΦΠΑ στη χώρα όπου κάνατε την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επιβάλλει ΦΠΑ στη χώρα όπου παραδίδονται τα εμπορεύματα – ΦΠΑ προορισμού. Το συνολικό ανώτατο όριο για διασυνοριακές πωλήσεις καθορίζεται από κάθε χώρα της ΕΕ σε 35.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές στο διαδίκτυο, οι οποίοι παραδίδουν εμπορεύματα εντός της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζουν τον κανόνα σχετικά με το ΦΠΑ προορισμού.

Αυτό το όριο από την 1η Ιουλίου χαμηλώνει σε 10.000 ευρώ ( από 35.000 ευρώ στην Ελλάδα). Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη χρέωση υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές αγορές των Ελλήνων από χώρες της Ε.Ε. Σίγουρα δεν αλλάζει τίποτα για τους μεγάλους προμηθευτές οι οποίοι ούτως ή άλλως κάνουν πωλήσεις πολλαπλάσιες των 35.000 ευρώ και σήμερα εκτός και εάν οι πωλήσεις αφορούσαν μικροπράγματα αξίας χαμηλότερης των 22 ευρώ , τα οποία έως την 1η Ιουλίου «γλίτωναν» τον ΦΠΑ.

Η χρέωση υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε σχέση με τον ισχύοντα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε μπορεί να συμβεί και σήμερα όπως προκύπτει από το παρακάτω παράδειγμα ( επίσης, από την ιστοσελίδα της Κομισιόν):

«Η Κατρίν, από τις Κάτω Χώρες, παράγγειλε ένα βιβλίο από μεγάλο διαδικτυακό έμπορο λιανικής πώλησης στην Ιρλανδία. Όταν πλήρωσε για την παραγγελία της και καταχώρισε τη διεύθυνσή της, διαπίστωσε ότι η τιμή είχε αυξηθεί. Ανακάλυψε ότι η εταιρεία τής είχε χρεώσει τον ολλανδικό ΦΠΑ ύψους 9% αντί του ιρλανδικού ΦΠΑ ύψους 0%.

Στις Κάτω Χώρες, το ανώτατο όριο για την παράδοση εμπορευμάτων χωρίς καταβολή του ολλανδικού ΦΠΑ είναι 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που πούλησε εμπορεύματα αξίας πάνω από 100.000 στις Κάτω Χώρες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος πρέπει να εφαρμόζει τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα προορισμού. Η εταιρεία στην οποία η Κατρίν παράγγειλε το βιβλίο πραγματοποιεί συχνά πωλήσεις στις Κάτω Χώρες και κατά συνέπεια χρεώνει τον ολλανδικό συντελεστή ΦΠΑ, ακόμη κι αν η αγορά έχει γίνει στην Ιρλανδία».

Πώληση προϊόντων σε τελικό καταναλωτή σε άλλη χώρα της ΕΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν