Γονάτισε την αγορά η πανδημία

Μόνη σανίδα σωτηρίας μοιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων

Κορυφώνεται η αγωνία της αγοράς για το πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι η αγορά έχει γονατίσει και οι τζίροι βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ αυτό που τους απασχολεί πολύ περισσότερο είναι τι θα γίνει στις εορτές των Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά οι δουλειές στο εμπόριο πήγαιναν καλά και έβγαζα «τα σπασμένα» των προηγούμενων μηνών.

Είναι βέβαιο ότι τα μηνύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς πέρα από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, οι χώρες η μία μετά την άλλη σφίγγουν τα λουριά ευελπιστώντας να τεθεί υπό σχετικό έλεγχο η πανδημία μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Μόνο και μόνο για ψυχολογικούς λόγους να το σκεφτεί κανείς, το ενδεχόμενο lockdown μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι βαρύ και ασήκωτο, πόσο μάλλον όταν προστεθεί η παράμετρος της οικονομικής ζημιάς.

Ο τζίρος που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα το Δεκέμβριο ανέρχεται στο 10% του ετήσιου τζίρου, ενώ ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις φτάνει στο 15% ή στο 20%, και αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι αν λείψουν αυτά τα έσοδα από τις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, τα «λουκέτα» θα είναι αναπόφευκτα. «Θα είναι η χαριστική βολή», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα περίπου 5,5 δισ. της προμνημονιακής περιόδου, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κυμαίνεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ.

Φυσικά, τα πράγματα φέτος είναι ακόμα πιο «μαύρα», καθώς από τα περίπου 44 δισ. ευρώ του 2019, ο φετινός τζίρος στο λιανεμπόριο στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσει γύρω στα 32-34 δισ. ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι μόνο στην καταραμένη χρονιά του κορωνοϊού έκαναν «φτερά» 10-12 δισ. ευρώ, όταν στην περίοδο 2009-2018 είχαν χαθεί περί τα 15 δισ. ευρώ.

Βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου παραμένει η επαναφορά του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων, καθώς η δαπάνη των επαγγελματικών μισθώσεων αποτελεί μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Επιπλέον, στο τραπέζι παραμένουν τα αιτήματα της διευθέτησης των τρεχουσών οφειλών σε περισσότερες δόσεις, όπως επίσης των διευκολύνσεων από τις τράπεζες.

Ενίσχυση 4 δις

Ίσως σας ενδιαφέρουν