Grid Telecom-Τέρνα: Συνεργασία στον διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα

«Για να προχωρήσει το έργο Ultra Fast Broadband, πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία πως θα είναι βιώσιμη η επένδυση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Για την κατάθεση της από κοινού προσφοράς στον διαγωνισμό για το έργο UFBB, ύψους κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αφορά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανώλης Μανουσάκης, που μαζί με τον διευθυντή της Grid Telecom Γιώργο Ψυρρή, μίλησαν για τη συνεργασία με την Τέρνα Ενεργειακή, αποκαλύπτοντας ότι το σχήμα θα είναι 50- 50%.

«Για να προχωρήσει το έργο Ultra Fast Broadband, πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία πως θα είναι βιώσιμη η επένδυση», είπε ο κ. Μανουσάκης, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, καθώς η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών 3.000 χιλιομέτρων.

Βέβαια, ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και άλλοι από τους εννέα υποψήφιους που συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο, ζητούν να ενταχθούν προβλέψεις στη σύμβαση παραχώρησης, καθώς ο πάροχος του δικτύου κορμού, όπως στην περίπτωση των Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, δεν έχει λόγο στο αν η επένδυση θα έχει εμπορική επιτυχία, αν και θα καλύψει το 50% της επένδυσης.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που θα αναλάβουν να πωλούν υπηρεσίες πρόσβασης στους πελάτες έχουν τον τελευταίο λόγο, με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, να υποστηρίζει πως απαιτούνται συγκεκριμένες προβλέψεις, που έχουν ενταχθεί στις συμβάσεις παραχώρησης άλλων ΣΔΙΤ κατά το παρελθόν, ώστε το επιχειρησιακό σχέδιο να είναι χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες.

Συμπτωματικά, ο κ. Μανουσάκης ήταν επικεφαλής της θυγατρικής του ΟTΕ που είχε αναλάβει το ΣΔΙΤ για τα ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές προ αρκετών ετών.

Συνεχίζοντας οι δύο επικεφαλείς διευκρίνισαν πως το δίκτυο οπτικών ινών της Grid Telecom θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία, λέγοντας ότι το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της εταιρίας θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια, καθώς ήδη το δίκτυο έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες.

Για να συμπληρώσουν ότι «Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, αποκτώντας προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές πελατολόγιο.

Η χώρα μας, παρότι διαθέτει ορισμένα Data Centers τα οποία ξεπερνούν τα διεθνή standards, εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με το πλήθος των κέντρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Ο Όμιλος του ΑΔΜΗΕ θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη αυτή, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από την εισροή ξένων επενδύσεων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται».

Στο μεταξύ, με αφορμή και την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν την απαραίτητη υποδομή σε εγκαταστάσεις του ομίλου.

Παράλληλα, ο κ. Μανουσάκης, εξήγησε πως η ανάπτυξη του 5G θα οδηγήσει και σε μεγάλη αύξηση για δίκτυα κορμού, όπως αυτό που αναπτύσσει η Grid Telecom, ενώ ο κ. Ψυρρής είπε πως οι πυλώνες δραστηριοποίησης της Grid Telecom καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στη χονδρεμπορία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών:

Διάθεση σκοτεινής ίνας μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της GRID.

Διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10 GΧn) μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, διασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2021.

Διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των Υ/Σ του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη την χώρα έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

To target group της Grid Telecom αποτελείται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις για διασυνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης εξετάζονται εμπορικές συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για ανταλλαγή χωρητικοτήτων ή οπτικών ινών, με την πρώτη σημαντική συνεργασία να αφορά στη συμφωνία που έχει κλείσει με τη Wind, για τμήμα του δικτύου κορμού του παρόχου για μία περίοδο 15 ετών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν