Helexpo Forum: Αλλαγή των προσλήψεων, με διενέργεια πανελλαδικού διαγωνισμού

Δείτε επίσης

Για το νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί ή θα δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βορίδης, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες προς αυτό τον σκοπό, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δείξει στον πολίτη μια διαφορετική εικόνα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε στην αλλαγή του μηχανισμού των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο ίδιος εξήγησε πως από τη στιγμή που διαπιστώνεται μια ανάγκη για προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι να καλυφθεί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μεσολαβήσουν 2-3 χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και ο οποίος θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, προβλέπει τη διενέργεια κάθε χρόνο ενός πανελλαδικού διαγωνισμού που θα επιτρέψει την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό αυτής της διαδικασίας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε για τους συχνούς παραλογισμούς που βιώνουν οι δήμοι, φέρνοντας το παράδειγμα της φετινής ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Τόνισε δε πως πρέπει να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα που αποπροσανατολίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση από τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το νέο ΕΣΠΑ και πώς οι δήμοι θα είναι περισσότερο παρόντες.

Υπογράμμισε μάλιστα ιδιαίτερα το θέμα των διαθέσιμων κονδυλίων από μια σειρά προγραμμάτων και πώς αυτά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, είπε πως το βασικό πρόβλημα που έχει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες είναι η μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει από το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Ευρώπη και έθεσε το ερώτημα αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει θεσμούς ως ευρωπαϊκή χώρα.

Σημείωσε δε ότι το καλοκαίρι του 2021 ο τρόπος οργάνωσης του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους έδειξε τα όριά του, ενώ αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα χρειάζεται την πολυδάπανη υπερδομή αυτού του επιτελικού κράτους.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να πάμε στο πραγματικό περιεχόμενο του ΑΣΕΠ και όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω αυτού.

Κατόπιν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέδειξε στην παρέμβασή του το θέμα της γραφειοκρατίας, τονίζοντας πως ακόμα κι εκεί όπου υπάρχουν χρήματα, έρχεται ένα μεγάλο θηρίο, η γραφειοκρατία.

Επίσης, ανέφερε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει 4.500 υπαλλήλους, με μισθοδοσία 5,9 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και σε κάθε υπηρεσία που επισκέπτεται ακούει την ίδια φράση: «δεν έχουμε άτομα».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού της μητροπολιτικής διοίκησης για τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η πολυδιάσπαση.

Κατόπιν, ο partner και consulting leader της Deloitte Greece, Νίκος Χριστοδούλου, σημείωσε ότι « Όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, μιλάμε για ένα νέο νομοθετικό, κανονιστικό πλαίσιο, για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινή λειτουργία του δημοσίου και για το πώς θα έχουμε μια αλλαγή κουλτούρας»

Μάλιστα εκτίμησε πως το θέμα δεν είναι τόσο η μισθοδοσία του δημοσίου, αλλά το να γίνει αποδοτικό κοστολογικά το δημόσιο.

Πρότεινε τέλος την υιοθέτηση του θεσμού του υπουργού για μία μέρα, που υπάρχει σε κάποιες χώρες: ένας υπάλληλος αναλαμβάνει τον ρόλο του υπουργού για μία ημέρα, κάνει τις δικές του προτάσεις και δίνει τις δικές του λύσεις, τις οποίες στη συνέχεια η δημόσια διοίκηση καλείται να ακούσει και να λάβει υπόψη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν