Η πράσινη ανάπτυξη για την Ελλάδα

Όσα υποστήριξαν οι Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε ότι η ΤτΕ είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη τράπεζα που ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Στόχοι και Προκλήσεις για το 2030 και το 2050», αναφέρθηκε στο σχέδιο της πράσινης ανάπτυξης σημειώνοντας : «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –δια στόματος της νέας προέδρου της- τονίζει διαρκώς ότι η κλιματική αλλαγή –ή κλιματική κρίση όπως την αποκαλεί πλέον- είναι στην κορυφή της ατζέντας της. Και υπογραμμίζει ότι, κατ’ επέκταση, η νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης είναι το ευρωπαϊκό green deal.

Η Ευρώπη, λοιπόν, κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας και τη μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης

Εμείς δεν θέλουμε απλά να ακολουθήσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Και η φιλοδοξία μας αυτή αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως»

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας για τις επενδύσεις, υποστήριξε πως «ξέρουμε ότι οι δημόσιοι πόροι δεν αρκούν. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που θα δοθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να στηρίξει πράσινες επενδύσεις με βιώσιμο χαρακτήρα, καθώς και την πράσινη καινοτομία, ακολουθώντας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές του green finance.

Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μας αποτελεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της κλιματικής πολιτικής μετά τον περιορισμό των εκπομπών. Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην προσαρμογή κτηρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, καθώς και σε δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των δασών μας και των υδατικών μας πόρων»

Ίσως σας ενδιαφέρουν