Κυβέρνηση: Επιδίωξη για επιστροφή στην… οικονομική κανονικότητα

Η διαφαινόμενη ζημιά από το παρατεταμένο lockdown υπολογίζεται μέχρι τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει…

Το μεγάλο πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς προβλήματα και άλλες καθυστερήσεις, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και έτσι μετράει αντίστροφα το οικονομικό επιτελείο ξορκίζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς λόγω AstraΖeneca, αφού κάτι τέτοιο θα έριχνε βαριά σύννεφα και στη φετινή τουριστική σεζόν.

Τα συγχαρητήρια για την 9η αξιολόγηση που άκουσε στο Eurogroup o Χ. Σταϊκούρας, πέρασαν σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, μπροστά στο «βουνό» που ορθώνεται μπροστά του τους επόμενους μήνες. Το γεγονός, επίσης, ότι άπαντες συναίνεσαν σε δημοσιονομική χαλάρωση λόγω ανωτέρας βίας και το 2022, ούτε το άμεσο ταμειακό ζήτημα της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης λύνει ούτε απαντήσεις στο πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία με ταχύτητα άνω του 3-3,5% για να μπορέσει μπει όρθια στην επόμενη, μεταβατική χρονιά.

Η διαφαινόμενη ζημιά από το παρατεταμένο lockdown υπολογίζεται μέχρι τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει, ενώ σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών αναλύουν τους κλαδικούς και πρόδρομους δείκτες, προκειμένου να σταθμίσουν εάν το πρώτο τρίμηνο θα λειτουργήσει ως βαρίδι για το σύνολο της χρονιάς ή μπορεί να επαναληφθεί το μικρό… θαύμα του 2020, όπου η ύφεση κινήθηκε σχεδόν 2μιση μονάδες χαμηλότερα.

Αντίστοιχος προβληματισμός φαίνεται ότι υπάρχει και στις υπόλοιπες χώρες, εξ ου και η απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και παράταση των μέτρων στήριξης για όσο χρειαστεί. Η Γερμανία πιέζεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες να ξαναμπεί σε lockdown, Ιταλία και Γαλλία παλεύουν με το 3ο κύμα και πάει λέγοντας.

Κι αν η θετική ανάγνωση αυτών των δεδομένων είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί αυτήν τη φορά πρόβλημα για την Ευρώπη, αλλά «μοιράζεται» το ίδιο πρόβλημα με τους Ευρωπαίους, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο χρόνο, καθώς «κουβαλάει» μια απώλεια 25% του ΑΕΠ της από την περασμένη κρίση αλλά κι ένα δυσθεώρητο Χρέος, που μπορεί να είναι εξυπηρετήσιμο αλλά δεν παύει να προκαλεί δέος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν