Λιβανός: Ο πρωτογενής τομέας ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στην αγροτική παραγωγή, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, εστίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στην ερώτηση “Πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης”, κατά την τοποθέτησή του στο OlympiaForumII, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Λιβανός, απαντώντας στη δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου και του Σκάι, Γωγώ Κατσέλη.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός εξήγησε ότι: «οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση ήδη αποδίδουν, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές μας και για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε θετικό ισοζύγιο».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και, γενικά, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, καθώς και να δημιουργήσουμε branding».

Κατόπιν, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

Όπως τόνισε: «πήραμε 20 δισ. ευρώ και από τη νέα ΚΑΠ χωρίς τη μείωση που υπέστησαν οι άλλες χώρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ωστόσο, επεσήμανε και ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα χρήματα. Ως αιτία ανέφερε τον κορονοϊό, αλλά και το γεγονός ότι δεν προωθείται αρκετά αυτό το εργαλείο από τις τράπεζες, λέγοντας:

«Δεν μπορεί να απαιτούν οι τράπεζες να βάζουν οι αγρότες ή όσοι επιχειρούν στον τραπεζικό τομέα ως εγγυήσεις την προσωπική τους περιουσία, καθώς πρόκειται για μία επιχειρηματική προσπάθεια».

Για να προσθέσει ότι: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μείωσης των εξόδων, αλλά καλώ τις τράπεζες όχι μόνο να μην κλείσουν άλλα τραπεζικά καταστήματα στην περιφέρεια, αλλά να ανοίξουν και άλλα – από αυτό οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες».

Τέλος, στο ερώτημα “Πώς θα γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες”, απάντησε ότι πρέπει να εξελιχθεί η νοοτροπία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο. Όσο μπαίνουν στο χώρο νέοι άνθρωποι, μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες.

Πρόσθεσε δε πως το υπουργείο προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από άλλους χώρους – εγχώριους και ξένους, ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των συνεταιρισμών, ειδικά των υπερχρεωμένων, και τέλος, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα έργα υποδομής.

Παίρνοντας τον λόγο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας για το ρόλο του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ανάπτυξη, παρέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτογενή παραγωγή, στην πιστοποίηση και μία σειρά άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η περιφέρεια θέλει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ήπειρο.

Παράλληλα, μίλησε για τις αυξημένες εξαγωγές σε προϊόντα όπως το ακτινίδιο, στις δυνατότητες από τα χιλιάδες βότανα που παράγονται, αλλά και τα τεράστια προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα και την τυποποίηση στο κρέας.

Εκτίμησε δε ότι σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα όταν εφαρμοστεί το “Άρτεμις 2”, το οποίο παρομοίωσε με τη Διαύγεια.

Κατόπιν, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Marketing και Εξαγωγών, της Λούξ Πλάτων Μαρλαφέκας, επισήμανε πως: «Μέσα στην πανδημία, θυμηθήκαμε ξανά την ανάγκη να παράγουμε και να έχουμε αυτονομία» και υπογράμμισε τη σημασία του να έχουμε παραγωγή σε μία βιώσιμη τιμή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της πιστοποίησης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε αποτύχει να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό.

«Η πρώτη μας εξαγωγή», είπε ο κ. Μαρλαφέκας, «είναι τα ξενοδοχεία, εκεί έρχεται ο τουρίστας, πρέπει να συνδέσουμε την τουριστική βιομηχανία με ό,τι παράγεται στην περιοχή και να φέρουμε καλύτερο τουρισμό για να πουλάμε τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές».

Ο Agriculture Vice President, TUV Hellas, Θωμάς Αραπογιάννης, τόνισε το έλλειμμα στην εκπαίδευση, παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, σημειώνοντας: «Ο παραγωγός δεν γνωρίζει πώς να πουλήσει “ακριβά” αυτό που παράγει» και έδωσε ως παράδειγμα τα βιολογικά προϊόντα.

Η εταιρεία του προσφέρει διαδικασίες εκπαίδευσης και, όπως είπε:

«έχουμε δει και κάποια αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας», ενώ εκτίμησε ότι η πιστοποίηση δεν είναι ακριβή όταν εφαρμόζεται σωστά.

Ο Country Commercial Lead, Crop Science, Bayer Hellas, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εκπαίδευσης. Μίλησε για τη βιώσιμη παραγωγή και τόνισε ότι η εταιρεία του «διαθέτει οργανωμένο πρόγραμμα, που βασίζεται στις αρχές της πιστοποίησης».

Τέλος, ο υπεύθυνος καθηγητής Φυσιολογίας – Τοξικολογίας, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, εκτίμησε ότι στην Ελλάδα κάνουμε λάθος επιλογές, γι’ αυτό και είμαστε από τις χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα για τους αγρότες.

Ως βασικό πρόβλημα ανέφερε τι γεγονός ότι δεν παίρνουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που παράγουμε και σε σχετική ερώτηση του εκδότη της Green Box, Γιάννη Πανάγου ανέλυσε την ανάγκη για ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν