Με εισοδηματικά κριτήρια η παρέμβαση στα καύσιμα

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εισοδηματικό όριο 25.000 – 30.000 ετησίως – Οι τρεις άξονες των παρεμβάσεων – Οι ευάλωτοι οι πιο ωφελημένοι

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπει η κυβερνητική παρέμβαση στα καύσιμα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για όριο 25.000 – 30.000 ετησίως.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σχετικά στον ΑΝΤ1, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο θα είναι πιο διευρυμένα από τα κριτήρια, που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων.

«Δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση ‘πυρηνικής φυσικής’ ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες» επεσήμανε, προσθέτοντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Επιχειρούμε να κάνουμε μια παρέμβαση και στα επαγγελματικά, διότι και αυτός ο κόσμος που παράγει πιέζεται. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, θα γίνει» διαβεβαίωσε.

Ο κ. Οικονόμου έδωσε μία πρόγευση για τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, κόντρα στο συνεχιζόμενο και μεγάλο «κύμα» ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προωθούμενες παρεμβάσεις θα είναι σε τρεις άξονες, μεταξύ των οποίων και η παρέμβαση στα καύσιμα, που προαναφέρθηκε. Οι άλλες δύο αφορούν:

Συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια.

-Οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αδύναμων πολιτών για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

«Κλειδώνουν» τα μέτρα, έπονται ανακοινώσεις

Στο μεταξύ, σήμερα «κλειδώνει» η νέα δέσμη μέτρων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από χθες έχουν ξεκινήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και ο μηχανισμός για την συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα.

Για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup με τα νέα από τις Βρυξέλλες να είναι θετικά, αφού στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρουν ότι «οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες», ενώ τονίζουν ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».

Οι ευάλωτοι στο επίκεντρο

«Οι πιο ευάλωτοι να είναι και οι πιο ωφελημένοι», είναι ο βασικός άξονας στον οποίο θα στηριχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το νέο πακέτο μέτρων.

Στην κυβέρνηση έχουν μελετήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα προσπαθήσουν να ανακουφίσουν τους πολίτες από την ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και στα αγαθά, που έχουν επιφέρει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κύριο ζητούμενο είναι τα μέτρα να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χρειάζεται «πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη». Έτσι, ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση των «6 σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές του ηλεκτρισμού, αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, και εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων που πρόκειται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την Ενέργεια, και τις οποίες θα έχει έτοιμες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πρόταση για πλαφόν βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους και έχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει έγκριση.

Αυτό σημαίνει ότι αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,7 με 2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, για ένα τρίμηνο, για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει αύξηση της ενεργειακής επιδότησης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης που αναμένεται να λάβουν, σύμφωνα με πηγές, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 εκατ.

Στα μέτρα που εξετάζονται να ληφθούν είναι να παραταθεί το μειωμένο ΦΠΑ σε Μεταφορές και Εστίαση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πιθανώς να υπάρξει στο νέο πλέγμα μέτρων και πρόβλεψη για τα καύσιμα, που έχουν «πάρει φωτιά». Ωστόσο, δε διαφαίνεται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, καθώς κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί απέρριπταν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αφού θα δημιουργούσε μεγάλη «τρύπα» στα δημοσιονομικά έσοδα.

Ένα από τα σίγουρα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι η «επιταγή ακρίβειας», το οικονομικό επίδομα που θα δοθεί το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κυμαίνεται στα 250 ευρώ και να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ. Επίσης, στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δοθεί το ποσό του διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους περίπου 250.000 δικαιούχους του.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής Οικονομίας από την ενεργειακή κρίση, έχει στραμμένο το βλέμμα του ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες του Νότου, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα προσπαθήσουν να έχουν ενιαία γραμμή πλεύσης, ώστε να μπορέσουν να πιέσουν για να περάσουν κομβικά μέτρα ανακούφισης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν