Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις εάν δεν μειωθούν οι διεθνείς τιμές ενέργειας

Δείτε επίσης

Η ενεργειακή κρίση παρατείνει την κυβερνητική στήριξη στις επιχειρήσεις

Προβληματισμένοι από το ράλι στις τιμές στην ενέργεια είναι οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και δηλώνουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό «λουκέτο».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού το καλοκαίρι κατάφεραν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους βλέπουν το κλίμα να ανατρέπεται μετά τις μεγάλες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που προκλήθηκαν μετά τον πενταπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου από το ξεκίνημα του έτους.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι λογαριασμοί που φτάνουν στις πόρτες των επιχειρήσεων μπορεί να αναγράφουν από 500 έως και 2.500 επιπλέον χρεώσεις. Για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν σίγουρα νέα μέτρα στήριξης παρά το γεγονός ότι το “πάγωμα” των χρεώσεων ΥΚΩ για πέντε μήνες έβαλε ένα προσωρινό «φρένο».

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να λάβει δραστικά μέτρα εάν οι τιμές παραμείνουν σταθερές ή αυξηθούν περισσότερο.

Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την τιμή της μεγαβατώρας η οποία υπολογίζεται στα 276,47 ευρώ/ MWh.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη τους. Η βάση του προβλήματος είναι ξεκάθαρα οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που παρασέρνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηρεμία στην «καταιγίδα» των αυξήσεων στην ενέργεια έδωσε προσωρινά ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έδωσε «οδηγίες» για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η επιστροφή στην πραγματικότητα ήταν «βίαιη». Μετά το φρένο που μπήκε στην αδειοδότηση του Nord Stream 2 ξεκίνησε ένα ράλι παρόμοιο με αυτό που σημειώθηκε στις αρχές του Οκτώβρη όταν η τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει τα 161 ευρώ.

Και μπορεί η τιμή να μην έφτασε στα ίδια επίπεδα, αλλά ξεπέρασε τα 100 ευρώ και βρίσκεται σταθερά εκεί προκαλώντας ανησυχία σε όσους βλέπουν τον χειμώνα να πλησιάζει και τη ζήτηση για φυσικό αέριο ανέβει κατακόρυφα.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι η συζήτηση για επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση την ερχόμενη Άνοιξη. Πάντως τεχνοκράτες στην ΕΕ δεν δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε τέτοιες αλλαγές, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι μονόδρομος για φθηνή ενέργεια και μία τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 16- 17 Δεκεμβρίου οι αρχηγοί θα συζητήσουν το θέμα και θα ζητήσουν από τις υπηρεσίες της Κομισιόν να προχωρήσουν σε τεχνική επεξεργασία των δεδομένων, καθώς δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση αναφορικά με τις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας που δημιουργούνται ήδη στο στάδιο της μετάβασης. Επιπλέον προστίθεται και το ζήτημα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου και αγγίζουν τα 67 ευρώ.

Πάντως, οι Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναδείξουν το γεγονός ότι δεν δέχονται «χτυπήματα» μόνο από το ενεργειακό κόστος, αλλά και από τις αυξημένες στις πρώτες ύλες που μένουν σταθερά στα ύψη.

Οι τιμές βασικών αγαθών όπως ο καφές, η ζάχαρη, το σιτάρι κλπ. έχουν συνεχώς ανοδικές τάσεις επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής που δέχεται περισσότερες πιέσεις από το κόστος των μεταφορικών και της συσκευασίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν