Νέες παροχές το 2022 φέρνει η εκρηκτική ανάπτυξη

Δείτε επίσης

Ανοίγει ο δρόμος για νέες οικονομικές παροχές από την κυβέρνηση την επόμενη χρονιά με φόντο την εκρηκτική ανάπτυξη 13,4% στο α’ 3μηνο

Ανάπτυξη 13,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κατέγραψε η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για μειωθεί κατά τρεις μονάδες το χρέος προς το ΑΕΠ φέτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα για νέες παροχές το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα, με αυτή την επίδοση η χώρα μας “πιάνει” την πρώτη θέση στην ευρωζώνη και βάζει γερά θεμέλια για να αναθεωρηθεί θετικά η ετήσια ανάπτυξη. Το ΥΠΟΙΚ κάνει ξεκάθαρο ότι η νέα βάση μπαίνει πλέον στο 7,5% καθώς έχει ξεπεραστεί το 6,9% του προϋπολογισμού, ενώ οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη στο 8%. Πάντως τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ με τη συνυπολογισμό των τελευταίων στοιχείων που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Eurostat στις 16 Νοεμβρίου, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Έτσι πρώτη είναι η Ελλάδα με το 13,4%, δεύτερη καλύτερη η Ρουμανία με 8% και τρίτη η Ουγγαρία με 6,1%. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έγραψαν ανάπτυξη 2,5%, 3,8%, 3,3% και 2,7% αντίστοιχα.

Κρατώντας χαμηλό προφίλ, για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά τα ισχυρά χτυπήματα της πανδημίας κάνουν λόγο πηγές του ΥΠΟΙΚ. Παρόλα αυτά ξεχωρίζουν και σημάδια ανάπτυξης. Σε αυτά βρίσκεται η αύξηση των εξαγωγών στο 48,6% και αυτή των επενδύσεων στο 18,1% ενώ αναμένεται ολική επαναφορά του τουρισμού τους τελευταίους μήνες, αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, διεύρυνση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας και έναρξη υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο συνδυασμός της ανάπτυξης δείχνει πως αντιστέκεται σε όσα στοιχεία δείχνουν αβεβαιότητα, ωστόσο αυτά βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο και “ελέγχονται” κυρίως από την πορεία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Πάντως, ενώ όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι, οι αναλυτές τονίζουν ότι επέκταση 6% το τέταρτο τρίμηνο του έτους ( -2.7% από τρίμηνο σε τρίμηνο) είναι αρκετή για να βγει ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 8,5%. Επέκταση 6% το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται εφικτή εάν στην εξίσωση μπει το γεγονός ότι πέρυσι η αγορά την περίοδο των εορτών προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε Lockdown, click away και ψώνια με ραντεβού με την εστίαση να βρίσκεται σε λουκέτο.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κινείται προσεκτικά και δεν βιάζεται να αλλάξει τις εκτιμήσεις. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο θα έρθουν τον Μάρτιο για να βγει ο τελικός λογαριασμός και των επιπτώσεων σε χρέος και έλλειμμα και στο μέτωπο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Και ενώ το ταμείο των παροχών έχει κλείσει για φέτος, η διαμόρφωση για το 2022 γίνεται τώρα. Πηγές του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν πως εφόσον η ανάπτυξη φέτος τερματίσει αισθητά ψηλότερα από το 6,9% του προϋπολογισμού, με βάση τα «συστατικά» της ανάκαμψης θα υπάρξει ουσιαστικό carry over και το 2022 και το 2023 επομένως θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει δείξει πως όποιος δημοσιονομικός χώρος εντοπίζεται, αξιοποιείται απευθείας για παροχές και ελαφρύνσεις. Όλο αυτό γίνεται πιο έντονο όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Ίσως σας ενδιαφέρουν