Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις με «σήμα» Πιτσιλή

Δείτε επίσης

Νωρίτερα φέτος σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ανοικτός πλέον είναι ο δρόμος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με το «σήμα έναρξης» της σχετικής διαδικασίας να δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Με απόφασή του, καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων, καθώς και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2021.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Παράλληλα, εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής αυτού του ηλεκτρονικού αρχείου, πρέπει οι εργοδότες- ασφαλιστικοί φορείς να χορηγήσουν βεβαιώσεις προς τους δικαιούχους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021, καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Όπως δηλώνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινά από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε ο φόρος εισοδήματος να μπορεί να αποπληρωθεί σε 10- 12 δόσεις, όπως σχεδιάζεται να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα πρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να ανοίξει το αργότερο τον Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Στο σχέδιο επίσης της Φορολογικής Διοίκησης, είναι να επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει όλα σχεδόν τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως είναι τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και από άλλες πηγές, ώστε το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ και τις οδηγίες προς επιχειρήσεις και ταμεία:

-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων που δόθηκε το 2021, είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

-Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

-Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

-Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους- μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης- επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 είναι επίσης αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά .

-Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

-Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν σε αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

-Στην περίπτωση που η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών και συντάξεων αφορά στα φορολογικά έτη 2020 και προηγούμενα, δεν αποστέλλεται ηλεκτρονικό αρχείο για τις περιπτώσεις αυτές, αλλά χορηγούνται νέες βεβαιώσεις σε έντυπη μορφή για τα συγκεκριμένα έτη, οι οποίες αποτυπώνουν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Εξαιρείται η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συντάξεων μέσω ΗΔΙΚΑ που αφορούν στα φορολογικά έτη 2017, 2018, 2019 και 2020, για τα οποία αποστέλλεται διορθωμένο ηλεκτρονικό αρχείο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν