Οδηγός για το Δώρο του Πάσχα: Τα SOS, αναλυτικοί πίνακες

Ποιοι και πόσο δικαιούνται, μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί

Τη Μεγάλη Τετάρτη δηλαδή στις 20 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ εφόσον ο εργοδότης το επιθυμεί, μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η νομοθεσία είναι σαφής και το Δώρο δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα. Το ποσό είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό(ή με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο).

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου. Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα.

Ειδικότερα, υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Να σημειωθεί εδώ πως Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

Τα σημεία «SOS» που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι τα ακόλουθα:

– Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

-Για τους μερικώς απασχολουμένους εφαρμόζεται ένα παρόμοιο σύστημα. Ειδικότερα, θα λάβουν ως Δώρο Πάσχα όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης το πρώτο τετράμηνο του έτους. Το ποσό του Δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

– Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός το πρώτο τετράμηνο του έτους ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό, δια του αριθμού των ημερών κατά τις οποίες εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, ενώ το ποσό του Δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666

– Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, επίσης λαμβάνεται υπόψη το πρώτο τετράμηνο του έτους. Διαιρούνται οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο παραπάνω διάστημα δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Το ποσό του Δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Ημέρες που δεν συνυπολογίζονται

Ημέρες που συνυπολογίζονται

Ασθένεια για την οποία καταβλήθηκε επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ

Ασθένεια για την οποία δεν καταβλήθηκε επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ

Αναστολή εργασιακής σχέσης λόγω νεκρής περιόδου εποχικών επιχειρήσεων

Απουσία μαθητών -σπουδαστών για συμμετοχή σε εξετάσεις

Άδεια άνευ αποδοχών

Ημέρες επίσημων αργιών και κατ’ έθιμον

Απεργία ή στάσεις εργασίας

Επίσχεση εργασίας

Γονική άδεια, αν είναι άνευ αποδοχών

Κυριακές

Σε περίπτωση στράτευσης, τα χρονικά διαστήματα μετά την έναρξη της θητείας ή πριν από τη λήξη αυτής

Σε περίπτωση στράτευσης ή στρατιωτικής άσκησης, αναλογία επιδομάτων εορτών για το διάστημα εργασίας πριν από την ημερομηνία στράτευσης. Θα αφαιρεθούν δηλαδή από τον υπολογισμό οι ημέρες από την έναρξη της θητείας έως τις 30/4 ή την 31/12. Όταν απολυθεί δικαιούται αντίστοιχα αναλογίας Δώρων από τότε που ανέλαβε εργασία έως την 30/4 ή την 31/12.

Παράνομη υπερωριακή απασχόληση

Υπερημερία εργοδότη

Αδικαιολόγητη απουσία

Ετήσια κανονική άδεια

Ειδικό εξάμηνο μητρότητας που η μητέρα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ

Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό

Ημέρες ασθένειας που υπερβαίνουν τα όρια της βραχείας ασθενείας

Ημέρες αποχής από την εργασία λόγω ανυπαίτιου κωλύματος

Ημέρες λοιπών αδειών μετ’ αποδοχών

 Πηγή: ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν