ΟΤΕ: Αύξηση των εσόδων κατά 8,0% χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα

Δείτε επίσης

Στην ενίσχυση των επιδόσεων σε όλους τους κύριους δείκτες (KPIs) και τις γραμμές εσόδων, εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών.

Συγκεκριμένα, στα 827,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,0% το β’ τρίμηνο του 2021, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, με το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) να ενισχύεται κατά 6,9%.

Ο Όμιλος, συνεχίζει την ανάκαμψη στην Ελλάδα,με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και λόγω της ευνοϊκής σύγκρισης με το επηρεασμένο από την πανδημία β’ τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα παρουσίασε για την Ελλάδα, αύξηση 10% στα έσοδα, κυρίως λόγω ενίσχυσης από υπηρεσίες και αυξημένες πωλήσεις συσκευών.

Επίσης, εμφάνισε αύξηση 7,4% στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, με τα έσοδα περιαγωγής να ανακάμπτουν, ενώ παρουσίασε αναπτυξιακές τάσεις για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες χάρη στη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες.

«Τα έσοδα περιαγωγής άρχισαν να ανακάμπτουν, καθώς η τουριστική κίνηση σταδιακά αποκαθίσταται», δήλωσε ο κ. Τσαμαζ, στο μήνυμα του.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Οι τάσεις βελτιώθηκαν και στην Ρουμανία, όπου λάβαμε υπό όρους έγκριση για την πώληση της Telekom Romania (Σταθερή). Πετύχαμε σημαντική ενίσχυση του EBITDA τόσο στην Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα, καθώς και αύξηση των ταμειακών ροών.

Η συνεχής ανάκαμψη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα της τεχνολογικής μας υποδομής και η τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, αλλά και οι θετικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας για το 2021, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση ».

Πιο αναλυτικά, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο Όμιλος αναμένει ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ελλάδας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο ΟΤΕ έχει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιακοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη. Ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την υπεροχή των δικτύων του, παρέχοντας ακόμη γρηγορότερες ταχύτητες στους πελάτες του.

Η δυναμική ανάπτυξη των δικτύων FTTC/H και 5G αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ΟΤΕ και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 9,6%, στα 758,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι αρχές χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου τους σχετιζόμενους με την πανδημία περιορισμούς.

Στην Ρουμανία, τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσαν βελτίωση, διαμορφώθηκαν στα 74,7 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο μειωμένα κατά 5,6%, και βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των στόχων το B’ εξάμηνο του έτους.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε 497,2 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2021,

αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας κυρίως το υψηλότερο κόστος συσκευών που προέκυψε από την αντίστοιχα σημαντική αύξηση στις πωλήσεις συσκευών, καθώς και ορισμένες προβλέψεις και επιπλέον έξοδα που σχετίζονται με το διαχωρισμό των λειτουργιών κινητής και σταθερής στην Ρουμανία.

Ο Όμιλος συνέχισε να καταγράφει σημαντικές εξοικονομήσεις στο κόστος προσωπικού μετά τις πρωτοβουλίες στρατηγικού μετασχηματισμού που εφαρμόστηκαν το 2020.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6,9% σε 310,4 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται σε 37,5%, λόγω των θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε σημαντική αύξηση 6,5%, στα 303,7 εκατ. ευρώ, με προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) στο 40,0%.

Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 6,7 εκατ.ευρώ, αυξημένη κατά 26,4%, ως αποτέλεσμα της αυστηρής διαχείρισης του κόστους

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 146,4 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 67,5% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας στο τρίμηνο.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου κατέγραψε επιβάρυνση 71,6 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2021, αυξημένη σε σχέση με τα 29,5 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2020, λόγω του αντικτύπου της μείωσης του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 24% σε 22% στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, καθώς και της υψηλότερης κερδοφορίας στο τρίμηνο.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Β’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 137,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% από το Β’ τρίμηνο του 2020.

Το B’ τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος κατέγραψεπροσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροέςμετά από μισθώσεις 162,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 157,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,9 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσει πληρωμές σχετιζόμενες με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης το 2020.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2021 ήταν 786,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 7,2% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2020. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Ίσως σας ενδιαφέρουν