Παίζουν «άμυνα» οι εστιάτορες στη «σκιά» των μέτρων

Δείτε επίσης

Κατά 50%-60% υπολογίζονται οι απώλειες κατά μέσο όρο για τις επιχειρήσεις της εστίασης εν μέσω περιοριστικών μέτρων στον κλάδο

Στη «σκιά» των μέτρων που προβλέπουν περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες, βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι βλέποντας τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, δεν προχωρούν σε προετοιμασίες με πυρετώδεις ρυθμούς, όπως έκαναν πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός.

Επαγγελματίες του κλάδου τόνισαν ότι τις καθημερινές τα μαγαζιά τους δεν έχουν κίνηση, ενώ σημείωσαν ότι από τη μέρα που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους, ο τζίρος έχει πτωτική τάση, καθώς οι μεν ανεμβολίαστοι δεν κυκλοφορούν στην αγορά και οι δε εμβολιασμένοι φοβούνται λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του φονικού ιού.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες υπολογίζουν ότι κατά μέσο όρο οι απώλειες είναι 50 – 60%, ενώ τις καθημερινές σημειώνουν πτώση έως και 90%. Επισημαίνουν δε πως θα βρίσκονταν στα πρόθυρα του “λουκέτου” εάν το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου δεν έσωζε την παρτίδα.

Σε τηλεδιάσκεψη με Ενώσεις απ’ όλη την Επικράτεια, όπου παρουσιάστηκε η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη εικόνα δεν αφορά μόνο την πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα αλλά ούτε και σε εστιατόρια αλλά και σε μικρά καφέ.

Η έρευνα έδειξε ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης που απασχολούν 1-9 εργαζόμενους στην περιφέρεια Αττικής μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ μείωση κατά 76,2 εκατ. ευρώ (- 10,6%) προβλέπεται για το 2021.

Μάλιστα η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης εκτιμάται ότι προκάλεσε αλυσιδωτές “εκρήξεις” με πτώση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ να σημειώνεται σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης προμηθευτές.

Οι άνθρωποι της εστίασης τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του Δεκεμβρίου που υπό κανονικές συνθήκες προσθέτει στα ταμεία 400- 500 εκατ. ευρώ. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς με τη νέα χρονιά έρχονται “παγωμένες” και τρέχουσες φορολογικές- ασφαλιστικές- δανειακές υποχρεώσεις. Οι επιχειρηματίες κάνουν γνωστό ότι εκτός από τη συμπίεση στον κύκλο εργασιών τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο κόστος ενέργειας, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου να είναι αυξημένοι.

Ο “πληγωμένος” κλάδος ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να διαγραφούν οι οφειλές από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να μη χάσουν οι επιχειρήσεις τη ρευστότητα σε αυτήν την περίοδο που είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτουν ο κλάδος της εστίασης έλαβε σε σύνολο περίπου 950 εκατ. ευρώ. Το ποσό προς επιστροφή θα πρέπει να είναι γύρω στα 350 εκατ. ευρώ εάν αφαιρεθεί το 50%, που μετατράπηκε σε επιχορήγηση αλλά και τις επιμέρους εκπτώσεις για όσους παρουσίασαν μεγάλη πτώση τζίρου. Με δεδομένο ότι η εξόφληση γίνεται ως και σε 60 δόσεις, η διαγραφή θα κόστιζε στον Προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ, κονδύλι που κατά την άποψη τους θεωρείται διαχειρίσιμο. Οι επιστολές στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σταλθεί και εντός των ημερών αναμένεται συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν