Ποια νέα μέτρα στήριξης «κλειδώνουν» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Διπλάσια έκπτωση στο φυσικό αέριο

Δείτε επίσης

Νέο «πλέγμα» διευκολύνσεων και επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη «σκιά» της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ συζητά την 6μηνη παράταση των προθεσμιών για την έναρξη αποπληρωμής των υποχρεώσεων, που σωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: των ποσών της «επιστρεπτέας προκαταβολής», του προγράμματος επιδότησης των πάγιων δαπανών και των κορονοχρεών σε 36- 72 δόσεις.

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» του φυσικού αερίου «έρχεται» διπλασιασμός της έκπτωσης από 15% σε 30%, ενώ στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε αντιδιαστολή με τα έως τώρα ισχύοντα, πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος βρίσκεται πλέγμα κριτηρίων εισοδηματικών ή και κατανάλωσης, το οποίο δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Πιο αναλυτικά και με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών:

1. «Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Η παράταση στην έναρξη αποπληρωμής των ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ θεωρείται αναγκαία, καθώς έως στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Παράλληλα, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ενώ, η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών.

Οι καθυστερήσεις αυτές φέρνουν πιο κοντά την επέκταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15%- η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου εφέτος- αλλά και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του νέου έτους.

2. Πάγιες δαπάνες: Ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ, με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς, η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας, ενώ το ύψος της ενίσχυσης που έχει χορηγηθεί προσαρμόζεται αναλόγως.

3. Χρέη πανδημίας: Από τρίμηνη έως εξάμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας και τη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση. Με δεδομένο και το γεγονός ότι οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους περίπου 830.000 δικαιούχους της ρύθμισης των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις ρύθμισης έχουν υποβάλλει έως τώρα περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι όσο περνούν οι ημέρες, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός υποβολής αιτήσεων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν