Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Όσα πρέπει να ξέρετε για την επιδότηση δανείων

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με το οποίο επιδοτούνται για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Tο σύστημα αποκλείει «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σχεδόν 1 στους 100 «κόβεται» αυτομάτως επειδή έχουν να πληρώσουν, αλλά επιχειρούν να τα κρύψουν ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων.

Η επιδότηση από το Δημόσιο θα φθάνει έως 600 ευρώ στη μηνιαία δόση των πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού αλλά εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά δάνειά τους.

Η μεγίστη επιδότηση θα περιορίζεται στα 500 ευρώ για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 300 ευρώ για όσους έχουν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση που έχουν καταγγελθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι οφειλέτες μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους και 6 – 18 μήνες μετά το πέρας καταβολής της κρατικής ενίσχυσης διαφορετικά θα κληθούν να την επιστρέψουν ολόκληρη πίσω στο Κράτος.

Το πλέον θετικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Ειδικά για τους συγκεκριμένους οφειλέτες η κρατική βοήθεια θα φτάνει μέχρι και 5.400 ευρώ συνολικά. Εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, το Κράτος θα βάζει «πλάτη» για 9 μήνες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, επιδοτώντας έως και 90% τη δόση ή μέχρι 600 ευρώ το μήνα.

Μέχρι 4.500 ευρώ (ή έως 500 ευρώ το μήνα σε 3 τρίμηνα) φτάνει η στήριξη για «πορτοκαλί» δάνειο που έχει μικρή καθυστέρηση και δεν έχει καταγγελθεί.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr.

Ειδικότερα οι ερωτήσεις-απαντήσεις, καθώς και οι όροι οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νέο καθεστώς που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι οι ακόλουθες:

1. Πώς προστατεύεται η 1η κατοικία;

Η προστασία της 1ης κατοικίας έληξε στις 28/2/2019, όταν έληξε η ισχύς του Ν. 3869/2010. Στη συνέχεια, ο Νόμος 4605/2019, που ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για 6 μήνες, καλύπτοντας συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών και υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου. Η ισχύς του Νόμου αυτού παρατάθηκε για επιπλέον 7 μήνες, μέχρι την 31.07.2020. Παρά την παράταση, τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν, καθώς και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Από την 1.8.2020 ισχύει ένα νέο πρόγραμμα για όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην 1η κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε με τον Νόμο 4714/2020 και αφορά στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορωνοϊό. Η επιδότηση δύναται να φτάσει έως και 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η 1η κατοικία του από πλειστηριασμό.

2. Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση;

Όλοι όσοι πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • να είναι φυσικά πρόσωπα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες – ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ., με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα)
  • να έχουν δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση στην 1η κατοικία τους
  • να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό (είτε έλαβαν κάποιο Κρατικό επίδομα – ευεργέτημα είτε είχαν σημαντική μείωση εισοδήματος – εσόδων)
  • να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Ίσως σας ενδιαφέρουν